Șobolani... de centru

Data publicării:
sobolani tm
Timişorenii sau turiştii care aleg să iasă la plimbare în parcul ce separă catedrala mitropolitană, de malurile Canalului Bega, trebuie să aibă grijă pe unde calcă. In în parc au început să se plimbe în voie şobolanii. Rozătoarele şi-au făcut culcuş pe lângă tufişurile din parc, iar un telespectator Digi24 i-au filmat în timp ce se plimbau sau împărţeau masa cu porumbei. Reprezentanţii Primăriei cunosc situaţia şi spun că au luat măsuri pentru deratizare în urmă cu o săptămână.

Ilie Blaga locuieşte în Timişoara de aproape 30 de ani. Ieri, bărbatul a ieşit la plimbare cu fiica sa în parcul din spatele Catedralei, unde a văzut mai mulţi şobolani. A filmat rozătoarele cu telefonul mobil.

„În parcul din spatele catedralei e plin de şobolani. Pur şi simplu mâncau şobolanii împreună cu porumbei. Porumbei la care lumea de pe stradă le dă să mânânce. Pur şi simplu i-am filmat. Cel puţin 7-8 şobolani i-am văzut”.

Si nu este singurul care a vazut rozatoarele ce se plimba in voie prin parc. De teama rozătoarelor, unii timisoreni aleg să evite zona.

„Sunt, erau, erau. Se vedeau pe dealuri, pe deluşiorul ăsta mic de aici”.

„Nu mă plimb prin parcul acesta. Mi-e frică de ei”.

„Nu e igienic, nu mi se pare un lucru igienic să fie în parcuri, mai ales că sunt şi copii”.

„obolanii se găsesc în acest parc pentru că le place să locuiască aproape de malul râului şi de obicei se refugiază printre tufişuri” - Mihaela Crețu, reporter Digi24 Timișoara.

Specialiştii susţin că muşcătura de şobolan este foarte periculoasă şi poate duce la o serie de complicaţii

„Poate transmite nişte boli specifice infecţioase cum este leptospiroza. Leptospiroza poate să meargă cu febră, cu dureri musculare intense şi apar afectări de organe ca ficat, inimă, rinichi. La turbare situaţia este şi mai gravă, pentru că dacă fac rabie mor. Nu există tratament şi vindecare la rabie”, explică Virgil Musta, medic primar în cadrul Spitalului de Boli Infecţioase.

De aproape trei ani, Primăria Timişoara nu poate contracta o firmă care să ofere servicii de deratizare, dezinfecţie şi dezinsecţie. Municipalitatea se află într-un litigiu cu un agent economic, care a fost descalificat de la o licitaţie care a avut loc in primavara anului 2014. Firma cu pricina a dus contestatia in instanta, iar acum dosarul se afla pe rolul Tribunalului Bucuresti. Municipalitatea aşteaptă sentinţa definitivă pentru a relua procedura de licitaţie. Între timp, reprezentanţii Primăriei susţin că au o colaborare cu o firmă privată care asigură deratizarea cu titlul gratuit.

„Vor continua să facă aceste tratamente, în sensul cvor pune capcane împotriva vectorilor. Câte parcuri din zona centrală mai aveţi? Parcul Alpinet, parcul Rozelor, parcul din spatele catedralei, parcul sculier şi în general zona canalului Bega”, a precizat Adrian Bere, directorul direcţiei de Mediu din cadrul Primăriei Timişoara.

Deși reprezentanților primăriei li s-au plans de prezenta șobolanilor și oamenii din alte cartiere ale Timișoarei, derantizarea se efectuează momentat strict în zona centrală a orașului.

Reporter: Mihaela Crețu Operator: Dan Petcu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri