Șobolani în centrul Aradului

Data publicării:
sobolani arad
Centrul Aradului e plin de şobolani. O dovedesc imaginile trimise de un telespectator Digi24, care a surprins rozătoarele cu ajutorul telefonului mobil în timp ce se plimbau nestingherite în apropierea sediului primăriei. Reprezentanţii administraţiei locale susţin că au luat măsuri pentru stârpirea şobolanilor, dar locuitorii spun că acţiunile de deratizare nu au niciun efect.

Sergiu Vlad trece zilnic, în drum spre serviciu, pe lângă locul în care trăiesc rozătoarele. Le-a filmat prima dată în urmă cu câteva luni. De atunci, a observat că în loc să dispară, şobolanii s-au înmulţit.

„Vezi des şobolani aici? În fiecare dimineaţă, uneori şi seara, e ca un loc preferat, ca o rezervaţie naturală de şobolani, nimeni nu-i deranjează...”, povestește Sergiu Vlad – telespectatorul care ne-a sesizat.

„Şobolanii sunt atât de obişnuiţi cu oamenii şi cu zgomotul oraşului încât pur şi simplu nu se mai sperie. Iată, suntem la câţiva metri de ei şi nu par să fie deranjaţi de prezenţa noastră” - Dan Codre, reporter Digi24 Timișoara.

„Îți e scărbă de ei! O vedeţi ca o ruşine că avem în centru şobolani? Păi da, cum să nu fie domnu meu? Chiar şi pe aci pe linie uitaţi că îi murdărie da...”

„Credeţi că oamenii sunt de vină că lasă resturi de mâncare? Sigurat! Sigurat! Trebuie băgat undeva la... trebuie băgat undeva la... tomberon.”

„Ce fac ăştia de la deratizări? Nu fac nimica? Nu mai îs deratizări în ţara asta? Ajunge în mijlocul oraşului!”

Reprezentanţii Primăriei Arad se apără şi spun că a luat toate măsurile necesare pentru înlăturarea şobolanilor.

„Ca urmare a celor sesizate s-a intervenit pentru combaterea rozătoarelor cu sprijinul societăţii de salubrizare în baza contractului pe care îl avem cu această firmă”, explică Angelica Stana – purtător de cuvânt Primăria Arad.

Înlăturarea lor este cu atât mai necesară cu cât şobolanii sunt purtători de boli.

„Hepatite, leptospiroza îi de notat, care este o boală destul de severă, din fericire nu foarte des întâlnită, diverse boli infecţioase mai ales cu poartă de intrare digestivă”, susține și Mihai Poenaru – medic de familie.

Şobolanii trăiesc, în general, în grupuri de câteva zeci până la câteva sute de exemplare. Se înmulţesc foarte repede şi pot supravieţui cu foarte puţine resurse de hrană.

„Sunt greu de combătut, sunt folosite mai multe mijloace, şi mecanice prin capcane şi chimice dar de multe ori fiind, repet, fiind animale inteligente sunt greu de combătut mai ales în număr mare”, adaugă Gabriel Herlo – biolog Parcul Natural Lunca Mureşului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri