Start la simulare, cu eliminaţi şi absenţi

Data publicării:
simulare
Simularea examenelor naționale a început astăzi, cu proba scrisă la Limba Română, dar și cu primii eliminați, din cauza tentativelor de fraudare a acestor testări. Doi liceeni din Timiș, unul de la Colegiul Național Bănățean din Timişoara și celălalt de la liceul din Făget, au fost scoşi afară din examen.

Cei doi liceeni eliminați de la simularea probei la limba și literatura română au fost surprinși cu telefoane mobile asupra lor, lucru interzis de regulamentul de desfășurare a examenului. Din 15 mii de elevi, câţi studiază în clasele a VIII-a, a XI-a și a XII-a în județul Timiș, aproximativ 15% au absentat.

„Ne aflăm în fața unui examen de simulare. Dar nu aceleași vor fi urmările și în cazul examenului propriu-zis. La Evaluare Națională mai puțin, este vorba despre de 280de copii care au absentat iar la clasa a XI-a și a XII-a e vorba de cam 2000 de elevi”, explică Mihaela Petrov, inspector școlar general adjunct al ISJ Timiș.

Elevii de clasa a VIII-a au avut la dispoziție 2 ore pentru rezolvarea celor trei subiecte primite.

„N-a fost nici greu, nici ușor. La gramatică am avut diateze, să identificăm epitete sau diferite figuri de stil. Am avut genul liric.”

„La gramatică mi s-a părut un pic mai greu dar per total cred că a fost o simulare ușoară. La ce notă te aștepți? Peste 9.50. De la 9.50 în sus.”

„Nu mă așteptam să fie așa ușor. Cum a fost primul examen? Emoții? Nu. M-am obișnuit, profesorii ne-au spus că nu trebuie să ne stresăm. E să vedem dacă ne încadrăm în timp și să vedem structura și că nu trebuie să ne stresăm atât de tare.”

Pentru liceenii din Timiș, subiectele la limba și literatura română s-au dovedit a fi ceva mai dificile decât pentru colegii lor mai mici.

„Nu ne-am pregătit pentru simulare. Nu ne-am dat interesul. Nimeni nu cred că și-a dat interesul.”

„Greu. Nu a fost ceva ușor. Subiectul a fost destul de aprofundat și ...”

„La ce notă te aștepți? La un 3. Maxim. De ce? Ce s-a întâmplat? Ne-a picat Joc secund și nu știam nimic. Ne-a luat prin surprindere.”

Simularea examenelor naționale continuă mâine, cu proba la limba maternă. Rezultatele finale vor fi afișate în 31 martie. Notele se trec în catalog doar dacă elevul solicită în scris acest lucru.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri