Statul, dator expropriaților pentru autostradă

Data publicării:
soimus
O familie din comuna Șoimuș, din județul Hunedoara, doarme în mașină pentru că CNAIR nu i-a virat nici acum suma integrală pentru gospodăria expropriată. Oamenii au mai rămas doar cu o curte mică și o anexă, dar și cu restanțe de 43 de mii de lei de la statul român. Casa lor se afla pe traseul tronsonului 4 al autostrăzii Deva - Lugoj. Pentru că nu au bani să își cumpere o casă în altă parte, cei 2 soți locuiesc la baza șantierului, între muncitori și utilaje. O altă familie din aceeași comună mai are de primit și ea de la stat, pentru proprietatea răscumpărată, încă 150 de mii de lei.

"Faceți curat în dormitor? Da, de la praful de la autostradă."

Din gospodăria familiei Ursu au mai rămas doar o curte mică și o fostă bucătărie de vară. Pentru că spațiul este foarte mic, tinerii și-au amenajat dormitorul în mașină.

"E de vis, e dormitorul nostru de lux, încăpem 2 persoane, scaunele le dăm mai în față, lăsăm capota."

"Pe aici intrăm, ne lăsăm papucii la ușă, că nu putem intra încălțați."

Cei doi bătrâni au rămas să doarmă în anexa care este acum și bucătărie, și dormitor, și cămară.

"Eu aici și soțul sus, că nu mă pot urca acolo pe sus", spune Viorica Ursu.

Calvarul familiei Ursu a început în urmă cu 5 ani, atunci când a aflat că autostrada va trece peste casa lor. Statul român le-a oferit doar 99 de mii de lei compensații morale. Au atacat decizia în instanță, iar în luna ianuarie Curtea de Apel Alba le-a dat dreptate: trebuie să mai primească de la stat încă 43 de mii de lei. Nu au văzut însă niciun leu până acum.

"Mai am o parte de bani pe care trebe să-i primesc și încă nu știu din cauză nu s-a dat drumul la bani", povesteşte Viorel Ursu, proprietar.

"Livada a fost evaluată de un expert trimis de Curtea de Apel la 100 de mii de lei, și noi n-am primit niciun leu", adaugă Mariana Ursu, proprietar.

Oamenii spun că nu au bani să își cumpere o altă casă și se gândesc ca, după terminarea lucrărilor, să construiască ceva la baza autostrăzii.

"Acesta este semnul care delimitează autostrada de ceea ce a mai rămas din proprietatea oamenilor. În momentul în care lucrările vor fi gata, între locul pe unde vor trece mașinile și spațiul unde aceștia vor fi nevoiți să își amenajeze o nouă locuință va mai fi o distanță de doar câțiva metri" - Andrada Velciov, reporter Digi24 Timişoara.

"Nu-mi permit să-mi cumpăr casă aici în Șoimuș. De aici în jos mă gândesc cumva să-mi ridic o casă, aici, la banii pe care i-am primit", continuă proprietarul.

Primăria comunei recunoaște că în Șoimuș casele sunt scumpe.

"Minimul este undeva la 30 de mii de euro, casă normală, să poți locui în ea, în comuna Șoimuș", admite Mihai Irimie, primarul din Șoimuș.

Într-o situație asemănătoare se mai află și o altă familie din comună. Casa acestora, darâmată pentru construcția autostrăzii, a fost evaluată la 300 de mii de lei, iar oamenii au primit doar jumătate din sumă.

Lucrările la tronsonul 4 al autostrăzii Deva – Lugoj au reînceput în luna martie, după 1 și jumătate de pauză. Porțiunea dintre Șoimuș și Ilia are 22 de km și costă 420 de milioane de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri