Străinii vor să înveţe medicină la Timişoara

Data publicării:
studenti straini
În timp ce medicii noştri aleg să plece în străinătate şi să profeseze în spitale mari pentru salarii avantajoase, tinerii străini vor să înveţe medicină în România. Taxele universitare mici şi procesul de admitere uşor sunt câteva din motivele pentru care tinerii de peste hotare aleg ţara noastră. Doar la Universitatea de Medicină şi Farmicie „Victor Babeş” din Timişoara învaţă aproximativ 1500 de studenţi străini, din 47 de ţări diferite. Anual, instituţia pune la bătaie aproximativ 100 de locuri la nivel licenţă pentru străinii care vor să înveţe medicină. Concurenţa este de 3-4 candidaţi pe un singur loc.

„Numele meu este Cosmin Sinescu! Numele meu este Francesco di Molfeta! Tu eşti Francesco, eu sunt Cosmin. Mă bucur foarte mult să te cunosc şi sunt bucuros că ai ales universitatea noastră!” - așa decurge prima întâlnire între un profesor din cadrul universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara și unul dintre studenții străini care au ales să urmeze cursurile facultății din capitala Banatului.

Francesco are 25 de ani şi este din Bari, Italia. În ţara sa a fost student la Universitatea L’Aquila din provincia cu acelaşi nume, unde s-a specializat pe Asistenţă Medicală. S-a hotărât să înveţe şi medicină dentară, dar nu a reuşit să treacă de admitere. La recomandarea prietenilor şi-a încercat norocul la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara. Tânărul este mulţumit de alegerea sa.

„Am ales România pentru că aici se face mai multă practică. Sunt italia şi cred că în Italia facultățile se focusează mai mult pe teorie”, povestește Francesco di Molfetta, student.

Francesco nu este singurul tânăr de peste hotare care a ales să înveţe medicină la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara. Andreas Zoric are 21 de ani, este din Stuttgart şi este în anul doi de studiu la Facultetea de Medicină.

„Este foarte greu să intri într-o facultate de medicină în ţara ta? Da, este foarte greu. În Germania trebuie să iei cea mai bună notă ca să fii admis, prin urmare mai multe persoane de acolo se decid să studieze în alte ţări, cum ar fi Bulgaria sau România. Eu am ales România”, admite și Andreas Zoric.

„Pentru că nu am reuşit să studiez medicina în Germania, am început să mă gândesc unde aş putea să merg la studii. Am ales să studiez aici.”

„România, Timişoara, poate nu pentru un motiv prea bun. Am ales să vin aici pentru că e mai ieftin.”

La Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara există programe de studiu în limba engleză şi franceză destinat tinerilor de peste hotare.

„De-a lungul timpului, universitatea noastră a demonstrat că este o universitate bună, fapt atestat de topurile în care este inclusă, vorbesc de topuri internaţionale. Principal ar fi taxele mai scăzute fața de țările ocidental traduționale”, explică prof. univ dr. Andrei Motoc, purtătorul de cuvânt al UMFVBT.

La Universitatea de Medicină din Timişoara taxa de şcolarizare la nivelul licenţă pentru un student din Uniunea Europeană este de 4.500 - 5.000 de euro pentru un an de studiu, mult mai ieftin faţă unităţile de învăţământ din străinătate. Doar în Marea Britanie, taxele de şcolarizare pornesc de la 9.000 de lire pe an.

Taxe şcolarizare la universităţişe din străinătate 1. Universitatea din Edinborough – 9.000 de lire pe an 2. Universitatea Warwick din Marea Britanie – peste 20.000 de lire pe an 3. Universitatea Groningen din Olanda- 32.000 euro pe an

Sursa: RIUF,warwick.ac.uk, rug.nl

Potrivit conducerii UMF, numărul studenţilor străini care vin să studieze este în creştere. Anual, aproximativ 100 locuri sunt puse la bătaie pentru pentru tinerii de peste hotare, iar, în prezent, concurenţa este de 3-4 candicaţi pe un loc.

„Ei sunt viitorii nostri mesageri, care vor merge si vor atesta nivelul cunoştintelor şi nivelul învățamântului stomatologic românesc”, precizează Cosmin Sinescu, prodecanul Facultăţii de Medicină Dentară.

În total, la universitatea de Medicină şi Farmacie din Timişoara studiază aproximativ 7.000 de tineri. Dintre aceştia, aproximativ 1.500 sunt studenţi străini din 47 de ţări diferite.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri