Straja | Stațiune dezvoltată de investitori privați

Data publicării:
investitie straja
Stațiunea Straja se dezvoltă mai mult cu ajutorul investitorilor privaţi decât cu participarea administraţiei locale. O nouă dovadă este faptul că proprietarul unei pensiuni din masivul Vâlcan va finanţa cu 300 de mii de euro montarea unui nou telescaun în staţiune. Autorităţile locale încearcă şi ele să ţină pasul şi promit că vor cumpăra 10 noi tunuri de zăpadă cu bani primiți de la Autoritatea Națională pentru Turism. În sezonul trecut, în stațiunea montană au fost peste 100 de mii de turiști.

Situată la peste 1300 de metri altitudine, stațiunea Straja s-a dezvoltat în ultimii 15 ani grație investitorilor privați. În acest an, va fi pus în funcţiune un nou telescaun din banii unui om de afaceri din zonă. „Traseul noului telescaun are o lungime de 1200 de metri. Instalația va avea 98 de scaune și va putea transporta într-o singură oră nu mai puțin de 800 de turiști. Pârtia deservită de acest telescaun are o diferență de nivel de 300 de metri” - Andrada Velciov, reporter Digi24 Timișoara.

„Acest telescaun va deservi pârtia Constantinescu, despre care cei care au schiat în Straja știu că este cea mai aglomerată pârtie. Era singurul loc unde putem spune că se mai stătea la coadă, sperăm ca din acest an la Straja în nici un loc să nu se mai stea la coadă”, susține Emil Părău, investitor.

Primăria Lupeni încearcă să compenseze efortul financiar al invetitorilor şi pune la bătaie 2,6 milioane de lei.

„Încercăm, și mulțumim celor de la ANT pentru sprijin, să mai achiziționăm încă 10 tunuri de zăpadă, pentru că doresc ca aceste tunuri să fie pe poziții fixe, să nu le mutăm dintr-o parte în alta, beneficiem de apă suficientă, avem curent la capacitatea de care avem nevoie și putem să prelungim sezonul”, adaugă Cristian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni.

Domeniul schiabil de la Straja are 25 de km de pârtii. Patru din cele unsprezece pârtii au instalații de nocturnă. În stațiune funcționează şapte teleschiuri, două telescaune și o telegondolă.

„Starea pârtiilor a fost impecabilă, pe o scară de la 1 la 10 pot spune undeva la 9, 9,5 sau chiar 10, am avut momente în care am avut pârtii extrem de bune”, a precizat și Andrei Mureșan, Salvamont Straja.

Tot la Straja funcționează și cea mai lungă pârtie din țară, de 8,2 km. În sezonul trecut, aici au schiat peste 100 de mii de turiști. Capacitatea de cazare în stațiune este de peste 2.000 de locuri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri