Studenţi la pensie

Data publicării:
Studiul nu se termină când începe pensia


La Galaţi, 154 de persoane ajunse la a doua tinereţe s-au înscris la Universitate. Profesori voluntari le vor preda cursuri de drept, medicină, istorie, economie şi nutriţie, iar studenţii seniori vor primi la final un certificat de participare. Universitatea Vârstei a Treia din Galaţi este o premieră naţională, de model francez, iar taxa de participare este de 50 de lei pe an.

Gina Brudiu are 64 de ani şi este contabil. S-a înscris la cursurile de drept, artă şi civilizaţie pentru că vrea să socializeze şi să înveţe lucruri noi.

Gina Brudiu, student senior:  "Să fiu activă, să fie mintea activă, nu vreau să o las să lâncezească. Nu duce la nimic bun, asta înseamnă sfârşitul" 

Studenta nu a venit singură la Universitatea Vârstei a Treia, ci însoţită de partenerul său de viaţă.

Cezar Iacob, student senior: "În primul rând pentru socializare, sunt lucruri noi care se schimbă de la o zi la lata şi care sunt importante pentru om"

Seniorii care s-au înscris la cursurile Universităţii au vârste cuprinse între 55 şi 84 de ani. Ei pot studia din domenii precum drept, medicină, kinetoterapie, turism, economie, psihologie sau nutriție și știința alimentației.

"Noi am fost colege de facultate, ne-am crescut copii împreună, deci suntem prietene de patruzeci de ani. Şi acum la Universitatea Vârstei a Treia, tot împreună"

Norica Saghin, student senior: "Soţul meu a decedat în februarie şi am avut o stare de depresie şi mi-am spus că mi-ar prinde bine. Mai ales că sunt o persoană activă şi îmi lipsea obiectul muncii"

Cursurile sunt ţinute de 40 profesori universitari de la Dunărea de Jos, care vor face voluntariat. Nu se vor pune note, absenţe şi nu se vor da examene. La finalul cursului, seniorii vor primi certificate de participare.

Florin Tudor, decan Facultatea de Ştiinţe Juridice, Sociale şi Politice: "Noi vom transfera cunoştinţe, noi nu-i vom învăţa pe cei care ne sunt astăzi studenţi seniori. Şi cred că schimbul va fi unul reciproc avantajos."

Violeta Puşcaşu, coordonator proiect: "Sunt câteva module care au avut o cerere mai mare decât media. Este vorba de medicină , nutriţie, turism şi kineto"

În Galaţi, din cei aproximativ 250.000 de locuitori, aproximativ 45.000 au vârste de peste 55 de ani.


reporter: Cornelia Mazilu
operator: Marian Munteanu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri