Studenţii rămân fără gratuitate pe transportul în comun

Data actualizării: Data publicării:
STUDENTI RAT

Studenţii care învaţă la Universitatea Transilvania nu mai au gratuitate pe transportul în comun, de la 1 ianuarie. Pentru că RAT s-a transformat în societate pe acţiuni, Primăria nu mai acordă subvenţia de 50% din contravaloarea abonamentelor pe mijloacele de transport în comun de care beneficiau până acum studenţii. Singura reducere pe care o mai primesc tinerii este din partea Universităţii, care suportă jumătate din contravaloarea abonamentelor RAT. 

Până la sfârşitul anului trecut, studenţii Universităţii Transilvania puteau călători gratuit în oraş cu mijloacele de transpot în comun. 50% din contravaloarea abonamentului era suportată din bugetul local, iar cealaltă jumătate le era decontată de universitate.

De anul acesta, Regia Autonomă de Transport şi-a schimbat statutul o dată cu transformarea în societate pe acţiuni, astfel că trebuie să respecte noul plan tarifar impus prin contractul cadru semnat cu Primăria.

"Din acest plan tarifar a fost eliminată una dintre facilităţile studenţilor. Respectiv reducerea tarifului de vânzare a biletelor şi abonamentelor", Silviu Ştefan - purtător de cuvânt RAT Braşov S.A.

"Decizia a fost luată ca urmare a transformării RAT într-o SC, un lucru necesar şi impus de legislaţia naţionala şi europeană. În perioada următoare vom face o analiză clară şi vom identifica dacă vom putea lua o decizie în vederea continuării acestei măsuri", Costel Mihai, viceprimarul municipiului Braşov.

Studenţii rămân însă cu subvenţia de 50% acordată de Univerisitatea Transilvania.

"Este un element de motivaţie pentru un student atunci când alege un centru universitar şi acest lucru. Aşa cum şi alte oraşe unde sunt centre universitare acordă acest lucru, cred că şi Braşovul ar trebui să continue şi să acorde reducerea pentru studenţi pentru transportul local. Numărul studenţilor care decontează de la o lună la alta este complet diferit. Am avut luni şi cu 6-7.000, am avut luni şi cu 1.000",  dr. ing. Daniel Munteanu - prorector Universitatea "Transilvania" Braşov.

Preţul întreg al unui abonament RAT pe toate liniile este de 70 de lei, iar o singură călătorie costă 2 lei. În acest moment la Universitatea "Transilvania" învaţă peste 19.000 de studenţi.

Reporter: Sorin Secli
Operator: Mihai Stan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri