Tehnică modernă într-un loc antic

Data publicării:
audio ghid
Audio-ghidul - un sistem util şi folosit de ani de zile de turiști cam peste tot în lume - abia acum începe să prindă teren și la noi. Sunt acele aparate care oferă cele mai importante informaţii despre un muzeu sau un obiectiv turistic. Ele au apărut acum și la situl arheologic Sarmizegetusa Regia, unde singurele date istorice erau furnizate de câteva panouri informative.

„Bine ați venit la Sarmizegetusa Regia! Sarmizegetusa Regia și celelalte cetăți din regiunea munților Orăștiei sunt monumente înscrise pe lista patrimoniului mondial UNESCO” - așa sunt întâmpinați turiștii care ajung la fosta capitală a dacilor. Pe lângă informațiile generale despre cetățile din zonă, turiștii gsesc rspuns la ntrebrile despre 17 puncte de interes din interiorul sitului arheologic.

„Welcome to Sarmizegetusa Regia (Bine ați venit la Sarmizegetusa Regia). Sistemul este disponibil în două limbi, în engleză și în română. Aparatul poate fi folosit atât cu propriul difuzor, cât și conectat la căști, iar închirierea lui costă 10 lei” - Andrada Velciov, reporter Digi24 Timișoara.

Până anul trecut, spre Sarmizegetusa Regia nici măcar nu era asfalt pe drum. De ghizi care să îi îndrume pe turiști prin cetate nici nu putea fi vorba. Între timp s-au rezolvat ambele probleme.

„E e mult mai comod, mai confortabil, ca să zic așa, e o inovație interesantă într-un loc sacru.”

„Aflăm mai multe decât dacă am citi noi pe aceste plăcuțe.”

Aparatele sunt disponibile de la începutul săptămânii. În fiecare zi, din cei 40-50 de vizitatori, cel puțin jumătate închiriază un aparat.

„Majoritatea turiștilor cer acest audio-ghid, sunt foarte mulțumiți, foarte încântați de el. Foarte multă lume îl cere pentru limba engleză”, explică Emil Lăscoiu, angajat al Administrației Sarmizegetusa Regia.

„Mă mir sincer că au audio aici, că nu mă gândeam că e așa de dezvoltată zona.”

Dacă sistemele de ghidaj audio vor fi și în continuare pe placul turiștilor, administrația sitului intenționează ca de la anul să cumpere mai multe. În Hunedoara, astfel de sisteme audio sunt deja folosite de vizitatorii Castelului Corvinilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri