Terenurile vestului, dorite de străini

Data publicării:
terrenuri
Străinii cumpără tot mai mult pământ în România. Studiile arată că până la 70% din terenul arabil al ţării noastre se află deja în proprietatea sau în arenda străinilor. In vest, 20 de procente au un astfel de statut. Printre cei mai mari investitori se numără italienii şi arabii. La 3 ani de la liberalizarea pieţei terenurilor, Ministerul Agriculturii vrea să înăsprească legea privind vânzarea pământului. Va limita la 1.500 de hectare achiziţiile pe care le pot face firmele străine. În plus, locuitorii din afara spaţiului comunitar ar putea fi obligaţi să obţină cetăţenia română pentru a deţine suprafeţe agricole.

„Potrivit datelor Direcţiei Agricole Timiş, apoape 20% din suprafeţele agricole din judeţ sunt cultivate de investitori străini. Mai exact, 100.000 de hectare din totalul de 533.000” - Caterina Ledrer, reporter Digi24 Timișoara.

În comuna Cenei, de exemplu, mai multe companii străine au cumpărat teren şi fac agricultură în România. Localnicii însă nu se grăbesc să îşi vândă parcelele.

„La mine, nepotul lucră terenul singur. Nu l-a vândut. Avem tractor, avem disc, singur face. Străinii nu au venit cu o ofertă? Nu. Nu dau nimic. Nu vrea nicicum nepotul să vândă.”

„Este şi teren cumpărat de străini. Suprafeţe mari? Da... mari. Din ce ţări vin ei? Din Italia, Austria. Dumneavoatsră aţi vândut teren? Nu, nici nu am avut. Şi nici nu l-aş fi vândut. De ce? Dacă aveam, îl lucram eu.”

„Sunt acolo la capăt. Englezi. Dumneavoatsră aţi vândut la străini? Nu. Nu am eu de vândut.”

Ministerul Agriculturii vrea să limiteze vânzarea terenurilor către străini. Persoanele fizice ar putea cumpăra maximum 150 de hectare, iar suprafaţa ar creşte de 10 ori în cazul firmelor şi a fondurilor de investiţii. Mai mult, investitorii ar trebui să demonstreze că au cel puţin cinci ani de experienţă în domeniu.

„Avem o serie de limitări pe care le vom introduce. Una dintre ele, care este permisă la nivel european, este ca persoanele juridice să aibă domiciliul stabil în zona în care îşi cumpără terenul, să dovedească faptul că sunt de cinci ani agricultori, iar 75% din câştig provine din agricultură. O să puneţi şi nişte limite la achiziţii în legea asta? 150 de hectare pe persoană fizică şi pe persoană juridică 1.200, maximum 1.500”, explică Achim Irimescu, Ministrul Agriculturii.

Potrivit Ministerului Agriculturii, aproximativ un milion de hectare arabile din România se află în prezent în posesia străinilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri