Un nou exemplar de măgar alb, în România

Data publicării:
magarus
Amadeus, măgarul alb cu ochii albaştri de la Grădina Zoologică Reșița, şi-a găsit, în sfârşit, jumătatea. Măgărița Yduş i s-a alăturat de două săptămâni. Acum, România are două exemplare din rasa unică de asini albi de Barock. Doar câteva sute de astfel de animale se mai găsesc în lume, iar 14 trăiesc în Europa.

„Îi frumos? Da! Îi frumos, măgărușul? Îl luăm acasă, tati? Da?! Spune, mămica, da. Uite ce frumos e!”

Are blană albă şi ochii albaştri şi deja a reuşit să cucerească inimile vizitatorilor. Yduş este cel mai nou membru al Grădinii Zoologice din Reşița.

„Măgărița Yduș are 10 ani și a fost adusă special din Ungaria, la Grădina Zoologică din Reșița, pentru a-i ține companie lui Amadeus. Momentan ea se află în perioada de acomodare și în câteva săptămâni va împărți un țarc cu măgărușul alb” - Mihaela Crețu, reporter Digi24 Timișoara.

Deşi se află departe de casă, Yduş a început să se acomodeze în noua locuință, mai ales ca primeşte atenție suplimentară din partea îngrijitorilor. Este răsfățată cu morcovi și mere, gustarea dintre cele două mese, și de câteva ori pe săptămână i se curăță blana.

„Luăm o mână de paie și dăm pe blană și o perie și... îi mai tundem coamă sa fie frumoasă, din când în când. Aveți grijă de ea, să se simtă bine aici? Da cum să nu, normal”, spune Petru Blaj, îngrijitor.

„S-a adaptat foarte bine, nu necesită îngrijiri speciale. Îi mai îngrijim cu morcovi și cu mere, ca o delicatesă pentru ei și ne bucurăm că este la noi”, explică Loredana Nica, biologul Grădinii Zoologice „Prof. Ion Crişan” Reşița.

„Cum ți se pare măgărușul ăsta alb? Spune foarte frumos. Foarte frumos! Spune că îl vrem și noi acasă. Și noi... acasă.”

„Este prima dată când am văzut acest exemplar. Este foarte frumos, unic”.

Rasa de măgar alb de Barock a apărut în secolul al VII-lea. În acea perioadă, oamenii credeau că asinii cu ochii albaştri aduc noroc şi fericire. În lume mai trăiesc aproximativ 300 de astfel de exemplare. 14 sunt în Europa.

„Pot spune că din cele 14 exemplare din Europa, acum două exemplare sunt în Reșița, iar asta nu poate decât să ne bucure. Sperăm ca într-o perioadă relativ scurtă să avem puiuți, iar exemplarul sau specia unică și pe cale de dispariție să putem să o dezvoltăm aici în grădina zoologică”, precizează Gabriel Stănucă, directorul Grădinii Zoologice „Prof. Ion Crişan” Reşița.

Măgărița Yduş, dar și celelalte animale de la Grădina Zoologică din Reșița, pot fi vizitate de luni până vineri, între orele 10 - 16.30.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri