Vând toţi, nu cumpără nimeni. În Poiana Braşov, două hoteluri mari au uşile închise de anul trecut

Data publicării:
HOTEL VANZARE

În prag de sezon rece, când toţi hotelierii din staţiunile turistice de la munte aşteaptă să ningă ca să vină lumea la ski şi se pregătesc să îşi întâmpine oaspeţii, zeci de unităţi de cazare stau cu uşile ferecate. În Poiana Braşov, de exemplu, două dintre cele mai frumoase hoteluri ale staţiunii stau închise încă de anul trecut pentru că firma care le deţinea a intrat în insolvenţă. Şi la Predeal sunt multe pensiuni închise, pe care nu le cumpără nimeni.

Pe site-urile de publicitate sunt postate zeci de anunţuri ale proprietarilor de hoteluri şi pensiuni care îşi vând proprietăţile din staţiunile de la munte. Cele mai multe sunt pe Valea Prahovei. Unele sunt postate de ani de zile însă fără succes.

"Anunţul de vânzare pentru această pensiune, de exemplu, a fost postat încă din anul 2015. De atunci, proprietarul nu a fost căutat decât de un singur potenţial cumpărător. Deşi s-a văzut nevoit să micşoreze preţul pensiunii de la 900 la 600 de mii de euro", Sorina Secelean - reporter Digi24. 

Contactat telefonic de reporterul Digi24, proprietarul, un inginer agronom din Caracal, s-a plâns că afacerea a început să îi meargă prost încă din 2008. Acum regretă că nu a vândut pensiunea acum 10 ani, când a primit o oferta de 1,5 milioane de euro. Pentru ca pensiunea să nu se deterioreze a ales o soluţie de compromis.

"Eu am găsit o formulă de nişă şi, de vreo lună de zile, am închiriat-o la cineva care are afaceri în turism pe litoral şi s-au interesat: domn'le, vara să facem turism la mare şi iarna să continuăm cu salariaţii la munte", Marian Ioniţă - proprietar de pensiune.

Chiria nu depăşeşte 2000 de euro pe lună. Săptămâna viitoare, chiriaşii vor deschide bucătăria, care va avea specific bio. Speră să atragă cât mai mulţi turişti, altfel nu se vor descurca.

"Să construieşti la altitudine, unde suntem noi, cheltuielile sunt cu 30-40% mai ridicate faţă de şes sau în apropierea oraşului. Mulţi şi-au construit pensiuni în perioada de dinainte de 2007, neavând nicio legtură cu turismul. Şi normal că după câţiva ani, când nu faci ceea ce trebuie, nu eşti dedicat acestei meserii, nu ai încotro decât să închizi", Lucian Dragomir - chiriaş. 

Cazul pensiunii este unul fericit. Sunt zeci de unităţi de cazare în Predeal, unele lăsate de izbelişte, pe care anunţul DE VÂNZARE deja s-a degradat de atâta aşteptare.

În Poiana Braşov, lucrurile nu stau cu mult diferit. Aici, un proprietar care are două hoteluri în staţiune le-a pus în vânzare şi le-a închis.

"Primul hotel, construit în anii '70, are 106 camere, dispuse pe cinci etaje. Activele au fost ofertate încă din noiembrie anul trecut, la 3,1 milioane de euro. Cel de-al doilea hotel, construit în 1999, are patru etaje, cu 56 de camere iar preţul de vânzare este acum de 2,5 milioane de euro", Sorina Secelean - reporter Digi24. 

Hotelurile, clasificate cu trei stele, au fost cumpărate în 2008 de o firmă cu acționari israelieni care a intrat în faliment din cauza datoriilor către bănci. Lichidatorul judiciar a încercat mai multe variante, cum sunt închirierea sau reducerea prețului de vânzare. Fără rezultat.

"Am încercat să vedem dacă ar putea fi nişte condiţii pentru redresarea activităţii, dar din păcate compania a intrat în faliment", Vasile Pop - reprezentant companie de insolvenţă.

Conducerea Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism spune că hotelierii de la munte trebuie sprijiniţi prin programe guvernamentale de vreme ce eşuează, de cele mai multe ori, din lipsă de cunoştinte economice sau sprijin financiar.

"Trebuie alocate nişte fonduri. Există Compania Naţională de Investiţii, adică trebuie să ştim, nu ne apucăm să investim fără o strategie. Ce facem? Nu avem zăpadă, ce forme adiacente de agrement dezvoltăm în staţiunile astea? Trebuie să avem o strategie, nu avem nimic!", Alin Burcea - preşedintele ANAT.

Conform datelor INS în judeţul Braşov există aproape 25.000 de locuri de cazare, dar indicele de ocupare de la începutul anului nu a trecut de 30 la sută. Asta înseamnă că în afară staţiunii Poiana Braşov, unde, în timpul sezonului de schi, sunt zile când nu există locuri libere în hoteluri, la restul unităţilor de cazare gradul de ocupare nu trece de 10 la sută.

Reporter: Sorina Secelean
Imagine: Mihai Stan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri