Ziua Eroilor. Soldați dușmani, îngropați împreună

Data publicării:
ZIUA EROILOR

Morţi pe câmpul de luptă duşmani, în armate diferite, dar îngropați și comemoraţi, astăzi, împreună. La Sibiu, de Ziua Eroilor se aduc omagii atât soldaţilor români căzuţi aici, cât şi celor germani şi austrieci.

În 1916, când România intra în Primul Război Mondial, Ardealul se afla în Imperiul Austro-Ungar, chiar pe linia de graniță. Trecătorile montane de aici au devenit puncte strategice atât pentru armata Germaniei și a Austro-Ungariei, cât și pentru români. Soldații de la sud de Carpați au venit să apere munții, până la porțile Sibiului.

"Vă dați seama că în oraș a izbucnit haosul. Orașul era săsesc, prin excelență. Apropiindu-se atât de mult trupele române de raș, vă dați seama că a intrat în ei o panică cumplită. A fost... inclusiv spitalul de garnizoană, cel de pe bulevardul Victoriei, a fost evacuat. Au fost evacuate și celelalte spitale improvizate în Sibiu", Mihai Racoviţan - istoric. 

De la 30.000 de locuitori, câți avea orașul, peste 20.000 s-au refugiat din calea războiului și au plecat în Ungaria sau Austria. Confruntarea dintre armata germană aflată deja în Sibiu și soldații români, veniți foarte aproape de oraș, a lăsat în urmă sute de morți. Au murit deopotrivă şi români şi germani şi austrieci.

 "Sătenii români au adunat toate trupurile căzute pe câmpul de luptă și nu s-au uitat la uniformele lor. Fie că au fost soldați din armata română, din armata germană sau austro-ungară, toți au fost îngropați creștinește aici, în acest cimitir", Adela Mohanu - reporter Digi24.

Peste 200 dintre soldaţii morţi atunci sunt îngropaţi în cimitirul din Poplaca, amenajat chiar pe locul unde s-a dat una dintre bătălii. De Ziua Eroilor, sunt comemorați împreună, chiar dacă au fost dușmani.

Printre cei care au venit să aducă o floare, astăzi, în memoria celor căzuți în războaiele din secolul trecut s-au numărat și urmașii veteranilor.

"Tatăl a fost în al doilea război și străbunicul, în primul război. deci istoria curge prin venele noastre...", localnic.

După 1990, Ziua Eroilor nu s-a mai sărbătorit la 9 mai, ci de Ziua Înălțării Domnului.

Reporter: Adela Mohanu / Imagine: Lucian Sandu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri