19 decembrie 1989, a patra zi de luptă pentru libertate: spitalele se umplu de răniți

Data publicării:
revolutie

Încă o zi de luptă pentru libertate apropia Timişoara de democraţie. Numărul celor care visau la schimbare creştea rapid, la fel şi numărul celor care mureau, răpuşi de gloanţe anti-libertate.

Timişoara era împânzită de trupe de securitate, care au deschis focul asupra celor care se apropiau de porţile întreprinderilor. În tot acest timp, în Piaţa Operei se adunaseră peste 10.000 de oameni. Apare şi prima structură revoluţionară înainte de căderea comunismului: Frontul Democratic Român.

Digi24 vă propune un exerciţiu de imaginaţie, la 25 de ani de când România a redevenit liberă. Ce s-ar fi întâmplat, dacă nu ar fi existat decembrie 1989?

Cristian Tudor Popescu, Emil Hurezeanu, Ana Blandiana, Dan Perjovschi şi Bogdan Naumovici sunt, acum, lideri de opinie. Au dreptul de a-şi exprima idei care, înainte de 1990, i-ar fi putut costa libertatea şi, poate, chiar viaţă. Ce s-ar fi întâmplat dacă regimul comunist nu s-ar fi prăbuşit? Un exerciţiu de imaginaţie pe care cei au trăit în totalitarism l-au făcut. 

Citiți și:
Imagini document. 19 decembrie 1989. A doua zi a vizitei lui Nicolae Ceaușescu în Iran
Imagini document. 18 decembrie 1989. Nicolae Ceaușescu, în vizită în Iran
Remember 19 și 20 decembrie 1989. Mâine seară, de la ora 19, în Piața Victoriei - concertul "Rock pentru Revoluţie"
25 de ani de la Revoluție. Povestea uneia dintre primele persoane împușcate la Timișoara
Acum 25 de ani, Regele Mihai adresa poporului român un mesaj după patru decenii de tăcere

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri