Opozanții regimului comunist, condamnați la reeducare prin muncă

Data publicării:
lagarr

Prima piatră pentru construirea socialismului în România a fost semnarea Convenţiei de Armistiţiu, la 12 septembrie 1944. Comuniştii s-au folosit de prevederile sale pentru a-şi lichida, rând pe rând, toţi adversarii politici.

Cu scopul de a „purifică viaţă publică de toate elementele hitleriste, fasciste şi legionare” şi prin aplicarea abuzivă a dispoziţiilor Convenţiei, au fost înfiinţate lagăre de internare în mai multe judeţe ale ţării. Era începutul reeducării românilor. Muncă obligatorie, o „unealtă” importată de la sovietici, avea un scop precis.

Numai între anii 1950 şi 1954 au fost trimise în unităţi şi colonii de muncă peste 22.000 de persoane. Ion Radu avea 19 ani când a fost arestat pentru uneltire împotriva statului.

A stat închis 12 ani. Comuniştii îl considerau un duşman al poporului, care trebuia reeducat, pentru „încadrarea în condiţiunile democraţiei populare şi a construirii socialismului”.

Ion Radu a învăţat limba engleză în temniţă. Era un mijloc de a rămâne în viaţă. A trecut prin închisorile Jilava, Gherla, Minele de plumb Baia Sprie, Cavnic, dar şi în lagărele de muncă forţată Salcia, Stoeneşti, Periprava sau Strâmbă.

Pentru comunişti, muncă până la epuizare era adevărată brăţară de aur.

La Periprava, Ion Radu a făcut „cunoştinţă” cu Ioan Ficior, comandantul coloniei, care este cercetat acum pentru crime împotriva umanităţii.

Ion Radu a fost eliberat în anul 1963, dar Securitatea a continuat să-l supravegheze.

La fel s-a întâmplat şi în cazul lui Emanoil Mihăilescu. Avea 22 de ani când a fost arestat. Judecată a durat doar două zile. A fost condamnat la cinci ani pentru uneltire împotriva ordinii sociale.

A fost deţinut la Jilava, Periprava, Salcia, Stoeneşti şi Gherla, unde l-a cunoscut pe Ion Radu.

Reeducarea prin muncă forţată şi-a atins parţial scopurile, afirmă cercetătorii. Experimentul muncii forţate din coloniile comuniste a însemnat distrugerea clasei politice interbelice, eliminarea elitelor şi spălarea pe creier a mii de oameni. Totul, în numele progresului, a făuririi omului nou.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri