Povestea celui care i-a executat pe soții Ceaușescu, publicată de un tabloid britanic

Data publicării:
Ionel-Boieru- daily mirror

Ionel Boeru FOTO: The Daily Mirror

Ionel Boeru își mai amintește că Nicolae Ceaușescu mirosea tare a after shave, în timp ce Elena Ceaușescu, dimpotrivă, mirosea urât.

Boeru, acum în vârstă de 56 de ani, vorbește rar despre ce s-a întâmplat în ziua aceea, scrie „The Mirror”, care a postat în ediția online și varianta video a interviului cu românul.

Boeru încă nu i-a spus fiicei sale celei mici, în vârstă de 9 ani, că el este cel care i-a executat pe soții Ceaușescu. „Nu este un motiv de mândrie, dar este ceea ce s-a întâmplat”, spune el.

Cu toate acestea, Ioan Boeru nu are niciun fel de regrete. „Sunt sigur că gloanțele trase de mine i-a omorât pe amândoi”, susține el.

Numai de trei ori a mers la mormântul soților Ceaușescu, a treia oară însoțindu-l pe reporterul de la „The Mirror”.

Ionel Boeru i-a povestit cum a decurs judecata, ce au spus și cum s-au comportat soții Ceaușescu la proces. Își mai aduce aminte de un amănunt pe care nu și-l poate explica: deși urma să fie executat, un colonel i-a adus lui Ceaușescu o doză de insulină, pentru că era diabetic. „Ciudat, dacă tot urma să fie ucis...”, a comentat el.

Fostul militar a mărturisit că, imediat după executarea soților Ceaușescu, s-a temut pentru o clipă că avea să fie executat, la rândul său,de alți soldați. „Am ridicat arma în aer și am strigat: Asta e pentru colegii mei din București și pentru toți aceia din Timișoara”, a povestit Ionel Boeru. „Am spus asta, sub imperiul șocului și al fricii”, a explicat el.

Și nu a fost singura dată când s-a temut că va fi omorât. Cadavrele cuplului Ceaușescu au fost puse în saci și urcate într-un elicopter. Era atât de puțin loc la bord, încât un soldat a trebuit să stea așezat pe cadavre pe drumul de la Târgoviște la București. Sângele din rănile lui Ceaușescu s-a impregnat pe uniforma lui, își amintește Ionel Boeru. La București au predat cadavrele și s-au întors apoi la baza lor. Țara era în derută și Boeru s-a termut că ar putea fi ucis în orice moment. „Se presupunea că este un secret ceea ce se întâmplase, dar când ne-am întors la bază, toată lumea știa. Era Crăciunul și ni s-a permis să bem. Mi s-a dat o sticlă de coniac românesc. Am băut-o aproape pe toată dintr-o suflare. Apoi am mers să mă culc. Am dormit două sau trei ore, apoi m-am trezit pentru masa de seară. Nu era prea vesel și am băut votcă. De obicei era interzis”, a povestit Ioan Boeru.

Fotografiile și imaginile video cu cadavrele ciuruite de gloanțe ale soților Ceaușescu au făcut senzație pe tot globul de acel Crăciun, reamintește The Mirror.

Boeru a părăsit armata în 2002 și acum trăiește într-un orășel la circa 60 de kilometri de București. Are trei copii. Din prima căsătorie are două fete – Ilona, de 31 de ani, și Maria, de 29. Amândouă lucrează la Londra, în industria turismului. S-a despărțit după execuție. „Soția mea nu a fost niciodată de acord cu ceea ce am făcut”, spune el cu tristețe. „Se temea că cineva se va răzbuna. A fost motivul principal pentru care căsnicia noastră a eșuat”, a explicat Ionel.

„M-am căsătorit din nou, dar fetița mea de 9 ani nu știe nimic. Însă ar putea afla oricând. Soția mea este îngrozită de asta, de modul în care fiica noastră va reacționa”, a mărturisit Ionel Boeru.

Convingerea lui este, însă, că gloanțele din arma lui au ajutat la sfârșitul dominației comuniste în Europa de Est, iar modul hotărât în care a acționat l-a ajutat și pe el în carieră. A fost promovat de la căpitan la locotenent-colonel și toată lumea îl invidia. „Una peste alta, sunt mândru că am jucat un rol la Revoluție”, a spus fostul militar.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri