1990. 20 mai - victorie uriaşă a lui Ion Iliescu

Data publicării:
microfoane europa libera

Victor Cernescu, jurnalist Radio Europa Liberă:

Avem acum primele rezultate ale alegerilor de ieri din România, de fapt primele rezultate ale proiecţiilor făcute la ieşirea de la urne, pe baza întrebărilor sau răspunsurilor date de alegători la ieşirea din centrele de votare. Adevărul este că alegerile s-au soldat cu o victorie a domnului Iliescu şi a Frontului Salvării Naţionale. În ce măsură au fost echitabile alegerile... nu ştim încă.

Ce ştim: campania electorală care le-a precedat nu a fost echitabilă şi nu a fost echitabilă pentru că Frontul nu a vrut-o echitabilă. Sau, altfel spus, guvernul de tranziţie al României nu a făcut ceea ce ar fi trebuit să facă, pentru ca această primă campanie electorală după o jumătate de secol de guvernare nedemocratică în România să fi fost demnă de o democraţie. Nu a fost, dar România nu este o democraţie, nu încă! Este pe cale de a deveni o democraţie, sperăm.

Dar teama noastră este, sperăm iarăşi să ne înşelăm, teama noastră este că victoria Frontului şi a domnului Iliescu va încetini acest proces de tranziţie, ţinând ţara noastră în afara grupului ţărilor est-europene care s-au lepădat de comunism şI totalitarism şi întârziind intrarea României în noua Europă, aflată pe cale de edificare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri