1990 – ANUL 0, ERA NOASTRĂ. Cine sunt vinovaţii pentru conflictul interetnic de la Târgu Mureş din martie 1990?

Data publicării:
violente targu mures

Cine sunt vinovaţii pentru conflictul interetnic de la Târgu Mureş din martie 1990, petrecut la doar câteva luni după ce românii şi maghiarii luptaseră, împreună, împotriva regimului comunist? Autorităţile nu au oferit nici până acum un răspuns, iar în anul 2005 toate faptele s-au prescris. Urmăriţi un reportaj cu personajele principale dintr-o luptă oarbă care a înspăimântat lumea.

Cinci morți, dintre care doi români și trei maghiari. Scene de o violență ieșită din comun. După Revoluţia din decembrie 1989, evenimentele de la Târgu Mureș deschideau jurnalele de știri din toată lumea.

A fost o manipulare a populației!”, spune procurorul Dan Petru.

Nimic spontan nu a fost acolo! (...) Ar fi minciuna cea mai grosolană că românii cu maghiarii aveau ceva de împărțit!”, afirmă şi Virgil Măgureanu, fost director al SRI.

Deși au trecut 25 de ani de la producerea conflictului interetnic, nici până astăzi nu se cunosc vinovații. Procuratura a întocmit 27 de dosare penale şi a anchetat doar câteva persoane care au participat la violențe. Cei care însă au „orchestrat” sângeroasele evenimente nu au fost niciodată traşi la răspundere.

S-a luat hotărârea ca acest aspect să fie cercetat la nivel înalt de către Inspectoratul General al Poliţiei Române, sub supravegherea unor procurori din Bucureşti. Normal ar fi trebuit să îl cercetăm noi, dar, dacă aşa s-au împărţit dosarele, nu ne-am ocupat de acest aspect”, a spus procurorul Dan Petru.

Nu a ieșit nimeni să spună: uite, datorită persoanei cutare și cutare a fost un conflict. (...) Cel mai ușor lucru este să ne ascundem în spatele unei vini colective”, este de părere Leonard Azamfirei, rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureș.

Smaranda Enache, președinte Liga Pro Europa, consideră că este necesară redeschiderea dosarelor despre evenimentele din acei ani.

Reporterii Digi 24 au intrat în posesia raportului Comisiei parlamentare care a investigat evenimentele. Documentul, ținut departe de ochii opiniei publice, sugerează că violențele ar fi fost provocate de foști ofițeri ai securității.

"Elemente din fosta conducere a aparatului politic și de control represiv care, pe de-o parte, dețin și mijloace materiale și legături personale în aceste zone, suficiente pentru acțiunea menționată. Pe de altă parte, au interese reale de a contribui la orice fel de proces destabilizator pentru a genera și alimenta curente de opinie publică orientate spre o reconsiderare pozitivă a fostului regim totalitar ceaușist", se arată în raportul Comisiei parlamentare de anchetă.

Securiștii aveau tot interesul ca să se întâmple acest scandal. Opinia publică, care era pornită împotriva securiștilor, după acest conflict interetnic provocat, a acceptat, fără crâncnire, ca mutrele acelea nesuferite să revină!”, spune Kincses Elod, fost vicepreședinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională (C.P.U.N.) Mureș.

Am fost la fața locului. (...) Dacă, iarăși, vreunul sau altul de această sorginte s-o fi amestecat, pesemne că lucrul acesta a fost consemnat”, afirmă Virgil Măgureanu.

În prezent, conform statisticilor, Târgu Mureș este unul dintre cele mai sigure și mai liniștite orașe din România. Nimic nu pare să amintească de evenimentele din martie 1990 care au șocat o lume întreagă. Însă românii și maghiarii încă așteaptă ca aceia care au avut interesul să-i învrăjbească atunci să fie pedepsiţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri