„23 august 1944 - Istoria furată”. Ediție specială transmisă în direct din fața Palatului Regal

Data publicării:
vijulie 1

Ediția specială de la finalul campaniei va fi transmisă dintr-un loc special, din fața Palatului Regal din București. Pentru zecile de materiale difuzate în cele 5 zile de campanie s-a filmat sute de ore și s-au străbătut mii de kilometri. „În total au lucrat 15 oameni, am avut filmări în Basarabia, la Cernăuți, în Transilvania, am adunat o bază de date impresionantă, jurnale de front făcute de propaganda nazistă sau de cea comunistă, interviuri cu supraviețuitorii de la Stalingrad sau de la Odessa, veterani de război cu povești impresionante care au trăit istoria scrisă de învingători, a mărturisit Toni Dohotariu, producător general al Departamentului de producție al Digi24.

Alice Iacobescu și Stelian Muscalu dezbat, la rândul lor, într-o ediție specială, difuzată de Digi24 de la ora 18.00, semnificația zilei de 23 august în istoria României, iar pe parcursul întregii zile, în Jurnalele de știri Digi24 vor fi difuzate reportaje care vorbesc despre importanța acestei zile în istoria României și care scot la iveală adevăruri bine ascunse de zeci de ani.

În decursul a cinci zile, Digi24 a difuzat 25 de materiale, fiecare cu o durată medie de 8 minute, care au vorbit despre evenimentele zilei de 23 august. A fost de fapt o serie de mini-documentare, îndelung documentate de către reporterii Digi24. „Am descoperit în subsolul fostului muzeu al partidului filmul Insurecția antifascistă, primul film de propagandă fabricat de activiștii comuniști despre ziua de 23 august 1944. Nu a mai rulat din anii ’50 și asta pentru că pe pelicula apar și personaje care apoi vor fi lichidate, de exemplu Lucrețiu Pătrășcanu, care a fost acuzat ulterior de orientare burgheză și a fost împușcat din ordinul lui Dej în anul 1954, la Jilava. Digi24 a transpus o peliculă uitată timp de decenii în format digital. Cu acest suport de imagini, Digi24 și-a propus să devoaleaze istoria, să o recupereze. Fără acest suport vizual, campania nu ar fi existat”.

„În plus, am transpus alte trei role din anii ’50 care conțin imagini-document de la importantele momente ale instaurării comunismului în România: naționalizarea, înființarea CAP-urilor, primele congrese ale PRM patronate de Dej. „Digi24 a demontat minciunile și mitologia propagandei comuniste cu argumente istorice. Minciuni  pe care le-am învățat la școală timp de 45 de ani”, adaugă Toni Dohotariu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri