PORTRET. David Cameron, cel mai tânăr premier britanic din ultimii 200 de ani

Data publicării:
cameron pune caramida - getty

David Cameron s-a născut la Londra, într-o familie numeroasă. Fiu de broker, David a studiat filosofia, politica şi economia la Oxford. A candidat pentru prima oară la alegerile generale în 1997, dar şi-a asigurat primul loc în Parlamentul de la Londra patru ani mai târziu, sub protecţia partidului Conservator. Treptat, David Cameron şi-a cultivat imaginea de familist-model.

Era căsătorit, iar soţia sa avea să îi dăruiască patru copii. Fiul cel mare, Ivan, a murit la vârsta de şase ani, din cauza unei maladii a sistemului nervos. Faptul că nu a încercat să profite de pe urma tragediei în faţa electoratului, i-a adus capital de imagine.

©FOTO: GETTY/GULLIVER IMAGES

Partidul Conservator a venit la putere în 2010, moment în care David Cameron, la numai 43 de ani, a devenit cel mai tânăr premier britanic din ultimii 200 de ani. Imediat după anunţarea rezultatelor din alegeri, David Cameron a anunţat că va forma prima coaliţie guvernamentală din istoria ţării de după cel de-al Doilea Război Mondial. Aşa se face că l-a numit pe Nick Clegg, liderul liberal-democraţilor, în funcţia de vicepremier, ca parte din acordul încheiat pentru formarea coaliţiei. Asta deşi, în urmă cu numai câteva săptămâni, cei doi erau încrâncenaţi într-o retorică dură unul împotriva celuilalt.

În timp ce a slujit Regatul în funcţia de prim-ministru, David Cameron a fost implicat în mai multe scandaluri sonore. A fost criticat pentru apropierea sa de mogulul media Rupert Murdoch. Altă controversă s-a declanşat când Andy Coulson, un fost redactor-şef de ziar, devenit directorul său de comunicare, a fost implicat într-un dosar privind interceptări telefonice ilegale. După ce Coulson a fost condamnat la un an şi jumătate de închisoare, David Cameron şi-a cerut scuze public pentru angajarea lui: „Decizia de a îl angaja a fost a mea şi doar a mea. Îmi asum responsabilitatea pentru asta”.

După atentatul de la Charlie Hebdo, premierul britanic şi-a atras o nouă de critici din partea adversarilor politici şi a societăţii civile. Toate după ce a declarat că vrea blocarea WhatsApp și Snapchat, care îşi criptează datele şi nu pot fi astfel urmărite: „Vom permite mijloace de comunicare care pur şi simplu nu pot fi citite? Răspunsul meu la această întrebare este: Nu, nu ar trebui”.

ALEGERI MAREA BRITANIE. Exit-poll: Conservatorii, marii câștigători ai scrutinului. David Cameron are toate șansele să rămână premier

Însă carisma şi experienţa sa politică au reprezentat întotdeauna un atu pentru premier. În timpul referendumului pentru independenţa Scoţiei, David Cameron a reuşit să încline decisiv balanţa spre rămânerea în Regat. Şi asta deşi cu o săptămână înainte de alegeri, sondajele de opinie indicau că electoratul va vota în favoarea independenţei.

Strategia de politică externă a cabinetului Cameron a inclus retragerea trupelor britanice din Afganistan, unde prim-ministrul a efectuat vizite frecvente. Totodată, şeful Guvernului de la Londra a întreţinut o relaţie specială cu Washingtonul şi s-a dovedit a fi un aliat valoros pentru preşedintele Barack Obama.

Pe de altă parte, relaţiile cu Franţa nu au fost atât de cordiale. În vreme ce preşedintele Francois Hollande a fost tratat modest în cadrul vizitei în Regat, cancelarul Angela Merkel a primit un tratament superior când a vizitat Londra doar câteva săptămâni mai târziu.

Într-o încercare de a câştiga încrederea euroscepticilor din propriul partid, Cameron a promis că, dacă va câştiga scrutinul de anul acesta şi nu va reuşi să renegocieze relaţia cu Uniunea Europeană, va organiza un referendum pe tema ieşirii Marii Britanii din blocul comunitar. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri