ALEGERI ÎN REPUBLICA MOLDOVA. Mesajele politicienilor de la Chișinău înainte de scrutin

Data publicării:
Parlamentul de la Chisinau Republica Moldova - wikipedia

Fostul premier debarcat în 2013 de o moţiune de cenzură a cultivat intens relaţia cu Occidentul şi, totodată, s-a lansat într-o campanie neoficială în care a străbătut toată ţara timp de un an. Mesajul său a fost constant acelaşi.

„Noi contăm că toţi cei care au înţelegerea importanţei momentului pe care îl trăim în Republica Moldova, pe importanţa alegilor pe care le avem în 30 noiembrie şi contăm ca toţi oamenii care doresc ca ţara noastră să aibă un viitor european să meargă la alegeri şi să voteze. Eu nu pot să zic că există risc, însă totodată este adevărat avem o societate polarizată, în primul rând se datorează acelei manipulări care are loc prin intermediul presei ruseşti şi care are o influenţă foarte mare în opinia publică din Republica Moldova, dar şi acestor embargouri care sunt impuse şi în rezultat este exercitată presiune asupra opiniei publice din Republica Moldova”, spune Vlad Filat, preşedinte Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM).

Preşedintele partidului care încă adună cele mai multe opţiuni în ţara vecină şi-a păstrat îndemnurile radicale pentru întâlnirile cu alegătorii. Însă asta nu înseamnă că şi-a schimbat orientarea filorusă.

„Este un lucru foarte bun semnarea acestui acord de asociere la UE, numai că în orice drum atât de serios nu trebuie să te grăbeşti, să mâni caii repede. 80 de procente din exporturile noastre sunt în piaţa ţărilor CSI, noi încă, după standardele europene, nu putem intra în pieţele lor. Eu nu m-aş baza numai pe un Făt Frumos ca să vină din poveşti şi să facă această schimbare. Să îi alegem pe cei care ştiu a face, vor să facă, au posibilităţi, sunt echipele pregătite”, spune Vladimir Voronin, preşedintele comuniștilor moldoveni (PCRM), într-un interviu pentru Digi24.

Reprezentanta partidului exclus din alianţa la putere acum un an a declarat că şi-au gândit campania în strânsă legătură cu nevoile tinerilor de a crede în şansa ţării lor.

„PL vine cu un mesaj foarte clar, "Cu PL în familia NATO şi UE", este un mesaj de garantare a securităţii şi a păcii, care aduce cu sine şi bunăstarea. Doamne ferește sa nu mergem cumva înapoi, într-o uniune vamală inventată de dictatorul Vladimir Putin. Diaspora pentru noi în alegeri este extrem de importantă, pentru că în vest au plecat oamenii cei mai activi. Bănuiesc că visul fiecăruia dintre ei este să se întoarcă la ei acasă”, spune Corina Fusu, vicepreşedintele Partidului Liberal (PL).

Cu şanse la limită pentru a intra în Parlament, socialiştii au avut un mesaj aproape ostentativ antieuropean şi prorus.

„Pe parcursul ultimilor 5 ani la conducere a fost o alianţă proeuropeană. Tot mai mulţi alegători sunt pentru integrarea în uniunea vamală. Probabilitatea e mare ca actuala guvernare să piardă alegerile şi sunt şanse să se creeze o coaliţie de centru-stânga. Lumea şi-ar dori o schimbare. Oamenii vor o apropiere de Federaţia Rusă. M-am văzut cu Putin, cu reprezentanţii guvernului... Trebuie să avem relaţii bune cu Rusia.

Consider că trebuie să denunţăm acordurile cu UE şi vom insista pentru asta”, spune Igor Dodon, preşedintele Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM).

Fiecare speră ca numărătoarea voturilor să le rezerve locuri în viitorul Parlament al Republicii Moldova. Abia după aceea vor putea face calcule despre posibile alianţe şi noua guvenare.

Urmăriți în materialul video de mai jos o analiză a partidelor politice din Republica Moldova:

(Sanda Nicola și Tudor Mușat, în direct de la Chișinău)

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri