ALEGERI MOLDOVA. La vot, cu trenul. Sute de moldoveni din România au călătorit sute de kilometri pentru a ajunge la secțiile de votare

Data publicării:
moldoveni la vot

Primii care s-au prezentat la urne au fost cei 31 de militari moldoveni aflaţi în România pentru a participa la parada de 1 Decembrie. Numărul basarabenilor care au venit să voteze a crescut apoi de la o oră la alta.

Vreau o schimbare şi nu vreau să ne întoarcem la trecutul istoric,” spune o studentă.

Printre cei care au votat la București a fost și artistul Pavel Stratan. Spune că a votat „pentru viitorul copiilor, pentru o schimbare. Sperăm să fie schimbarea spre bine”.

În jurul orei 9 a votat şi ambasadorul Republicii Moldova în România, Iurie Reniţă.

„Am votat pentru un viitor prosper şi stabil, un viitor în care sunt respectate şi asigurate drepturile omului şi ale cetăţeanului”, a spus el.

Printre cei veniţi la secţia de votare de la Ambasada Republicii Moldova a fost şi Victor Gorbatîv, născut în Basarabia în urmă cu 87 de ani. Oficialii i-au spus însă că nu este suficient buletinul de identitate românesc din care reiese că s-a născut peste Prut şi că are nevoie şi de paşaport.

„Adică vin să ajut fraţii mei din Basarabia, să le dau un vot, şi nu sunt considerat basarabean, deşi documentele demonstrează lucrul ăsta”, se plânge el.

Studenţii basarabeni din ţară s-au mobilizat pentru vot. Cei mai mulţi dintre ei au străbătut sute de kilometri cu trenul pentru a pune ştampila pe favoritul lor. 100 de tineri s-au adunat în gara din Craiova încă de la ora 7.

„Este o zi foarte importantă pentru noi şi pentru toţi cetăţenii Republicii Moldova pentru că în această zi avem ocazia să alegem parcursul Republicii Moldova”, spune unul dintre ei.

Au ajuns în Gara de Nord din Bucureşti după trei ore.

La Timişoara au ajuns zeci de basarabeni din Oradea şi Alba Iulia, care s-au urcat în tren în miez de noapte cu un singur gând.

Suntem tineri şi suntem cei care creează viitorul. Vreau să mă întorc într-o ţară în care munca profesorilor, a medicilor şi a tuturor să fie apreciată”, spune o studentă.

Anii petrecuţi în România i-au convins pe cei mai mulţi dintre moldovenii stabiliţi la Cluj că şi ţara lor trebuie să continue drumul spre Vest.

„Avand in vedere faptul ca stau de 12 ani in Cluj, de 16 in Romania, va dati seama ca au votat pentru un viitor european al Republicii Moldova”, spune o femeie.

Dar nu cu toţii sunt de aceeaşi părere.

Cu Europa, sunt de 5 ani aici în România şi n-am văzut mari schimbări. Cred că piaţa cu Rusia ar fi ceva mai avantajos, acum, pe moment”, spune un alegător.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri