De la URSS la UE. Republica Moldova speră să se alăture blocului comunitar

Data publicării:
nicolae timofti crop mfax

ALEGERI MOLDOVA. Ţara a făcut deja primii paşi spre Vest, de unde are nevoie de ajutor concret ca să reziste reacțiilor neprietenoase de la Moscova.

Euforia și mândria acestui moment se sting repede, și istoria nu are timp să fie blândă cu Moldova postsovietică. Țara copleșită de o criză economică profundă odată cu ieșirea din sistemul centralizat al URSS are de făcut față și războiului civil cu separatiştii din stânga Nistrului.

Recesiunea atinge un prag ameţitor de 31% pe an, pentru ca în 1999 produsul intern brut al Republicii Moldova să ajungă la un minim istoric de 1,75 de miliarde de dolari, cât cifra de afaceri a unei companii de talie mijlocie. În anul 2000, salariul mediu lunar nu trece de 25 de dolari.

Un an mai târziu, când Occidentul încă nu se gândește la tânărul stat, comuniştii lui Vladimir Voronin preiau puterea.

ALEGERI MOLDOVA. Cu o economie dominant agricolă, Republica Moldova fusese conectată aproape integral la Rusia, care îi cumpăra necondiționat legumele, fructele, grânele şi vinul. O dependenţă economică de care se desprinde greu. În 1997, Rusia preia aproape 60% din exportul moldovenesc. Cinci ani mai târziu, livrările scad la jumătate.

După 2007, Republica Moldova începe să intre pe piața europeană. Este primul pas spre Vest. Acum, în 2014, Chişinăul are un acord economic cu blocul comunitar, care înseamnă tarife vamale reduse, acces nelimitat şi fără restricţii pentru produsele moldoveneşti pe piaţa Uniunii Europene.

Și, în sfârșit, Republica Moldova devine o piaţă nouă pentru producătorii din spaţiul comunitar.

Integrarea europeană este o șansă pentru a ne reface economia, pentru a îmbunătăți calitatea vieții oamenilor și pentru a clădi o societate care să aibă un sens și o viziune”, spunea, în 2013, președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti.

Totuşi, Federaţia Rusă nu poate fi ignorată. Furnizor de gaz şi încă partener economic important, Moscova își permite să impună de circa doi ani restricţii pentru diverse produse moldoveneşti. A fost pedeapsa ruşilor după semnarea Acordului de asociere şi liber schimb între Chişinău şi Bruxelles.

ALEGERI MOLDOVA. „Interdicţiile nejustificate ne-au obligat, într-un fel, să diversificăm. Asta e partea bună. Actualmente, România a devenit principalul partener comercial al Republicii Moldova, devansând Rusia şi alte ţări”, spune Iurie Reniţă, ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti.

Cum primii paşi spre Vest au fost făcuţi cu hotărâre, autorităţile din Republica Moldova speră că ţara va merge mai departe pe acest drum.

ALEGERI MOLDOVA. „Republica Moldova este o ţară mică. O injecţie financiară consistentă din partea UE modifică în bine foarte mult Republica Molodva, sub aspectul stabilităţii politice, economice, dar mai ales sociale. Iată care este momentul pe care sper foarte mult că cetăţenii Republicii Moldova îl conştientizează şi l-au sesizat, l-au observat, au realizat beneficiile concrete”, afirmă Iurie Reniţă.

Proiectele europene pentru Moldova sunt unele în derulare, altele în stadiul de conturare. Un sprijin vital pentru țara aflată acum la răscrucea unei opțiuni de care depinde viitorul său economic, social, politic și, la urma urmei, chiar de securitate națională.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri