Iurie Leancă, pentru Digi24: Aceste alegeri sunt critice pentru Moldova, continuăm integrarea sau schimbăm vectorul

Data publicării:
interviu iurie leanca digi24

Reporter: Un diplomat francez spunea că Moldova se află la răscruce. Este chiar aşa de tranşantă situaţia?

Iurie Leancă: Aceste alegeri sunt critice, dar și cruciale pentru viitorul Republicii Moldova, continuăm această cale de integrare în UE sau schimbăm vectorul. Integrarea europeană nu este doar un proiect geopolitic, este un proiect de modernizare a ţării. Dacă întoarcem acum roata istoriei, atunci se schimbă şi priorităţile pe plan intern. Ceea ce îmi doresc eu şi ceea ce înţeleg că îşi doresc majoritatea cetăţenilor din Republia Moldova este să avem un stat functional, prosper, stabil, din acest motiv vă vorbeam cât de importantă este pentru noi integrarea în Uniunea Europeană.

Reporter: Până acum Moldova unde se afla?

Iurie Leancă: Moldova a încercat să se așeze pe acest făgaș normal, să iniţieze parcurul european. Problema este că noi încă nu am ajuns în perioada de ireversibilitate a proceselor iniţiate, de democratizare, europene, de constituire a unor instuţii sustenabile. Din momentul în care devii ţara candidat poţi afirma cu certitudine că procesul nu mai e ireversibil.

Interviul va fi difuzat integral într-o ediţie specială Paşaport Dimplomatic, sâmbăta viitoare. Tot atunci, veţi putea vedea şi un interviu cu preşedintele Republici Moldova, Nicolae Timofti.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri