PAȘAPORT DIPLOMATIC. Cum văd viitorul Republicii Moldova președintele Nicolae Timofti și premierul Iurie Leancă

Data publicării:
Grafica steag Republica Moldova UE sau Rusia-2

Suntem la puţin timp după alegerile parlamentare din Republica Moldova, se prefigurează o nouă alianţă proeuropeană. Vom avea, va avea Chişinăul un nou guvern până la Crăciun?

Nicolae Timofti: Eu, personal, sunt bucuros că alegătorii noştri au ales acele partide care promovează parcursul european. Eu sunt convins că se va reuşi ca partidele proeuropene să formeze o nouă coaliţie. Sau alianţă, cum or denumi-o, asta e o altă problemă. Dar principalul e să fie împreună şi să promoveze parcursul european. Dar ştiţi, m-am gândit la diferite variante, fiindcă viaţa ne-a demonstrat că ceea ce se uneşte la început, pe parcurs poate să se dezbine. Dar asta în varianta cea mai rea. Eu sper că va fi bine şi se va coagula o înţelegere, o alianţă care va activa pe parcursul a 4 ani, mandatul care este delegat de către alegători. Ca să spun că până la Crăciun va fi un nou guvern, eu mă conduc în primul rând după prevederile Constituţiei. Ele cam coincid, aceste date, a Crăciunului şi cu necesitatea sau obligaţiunea de a forma guvernul în timp de 30 de zile de la ziua alegerilor. Deci eu sper că se va reuşi ca partidele să ajungă la o înţelegere, ca până la data respectivă să fie format guvernul. Preşedintele în situaţia dată are o obligaţiune constituţională ca în termen de 30 de zile de la momentul alegerilor, din ziua alegerilor, să convoace şedinţa parlamentului, unde se vor începe de acum procedurile de formare a fracţiunilor, cu care preşedintele va conclucra pentru desemnarea unui candidat pentru funcţia de prim-ministru.

Aţi declarat la întrevederea cu ministrul de externe al României, Bogdan Aurescu că pentru Republica Moldova este importantă aplicarea riguroasă în continuare a prevederilor Acordului de Asociere. Ce măsuri concrete urmează să aplice Republica Moldova în perioada următoare?

 Noi ne-am asumat anumite obligaţiuni şi ele au început deja să fie implementate de guvernarea precedentă care a semnat acordul de asociere, şi eu sunt sigur că împreună, eu împreună cu noul guvern vom continua să aplicăm prevederile acordului de asociere. Mai avem multe de făcut. Am reuşit dar asta numai în unele părţi importante. Dar se lucrează foarte intens în domeniul implementării normelor ce asigură o economie de piaţă liberă. De asemenea sunt necesare măsuri pentru continuarea reformelor în domeniul justiţiei, care, am spus-o nu o dată şi reafirm că societatea are nevoie de o justiţie liberă, independentă, şi care va funcţiona în interesul societăţii.

Această justiţie independentă de care vorbeaţi ca necesitate, este importantă şi pentru reducerea şi până la urmă înlăturarea courpţiei?

Desigur. Este o problemă aparte şi în acelaşi timp ea este o parte componentă, un lucru pentru formarea unei justiţii independente şi funcţională. Aceasta va da posibilitatea numai în cazul dacă noi vom exclude corupţia din societate în general. In justiţie mi se pare că este ceva primordial, fiindcă atunci când prin intermediul corupţiei se rezolvă unele probleme legate de drepturi ale cetăţenilor, agenţilor economici, ştiţi, acum ştirbeşte foarte mult din credibilitatea societăţii şi a tuturor, în ceea ce facem noi.

Având în vedere rezultatul alegerilor, cum credeţi că va evolua relaţia Republicii Moldova cu Rusia pe termen lung, în special în chestiunea rezolvării situaţiei din Transnistria?

Eu personal, în timpul discuţiilor cu reprezentanţii Federaţiei Ruse am accentuat şi am spus că totul depinde de atitudinea noastră reciprocă, unul faţă de altul. Eu pledez mai mult pentru relaţiile bilaterale bazate pe un comportament prietenesc şi de bună vecinătate. Deşi nu avem hotare directe dar ştiţi, tradiţiile astea vechi care le avem cu Rusia şi despre care se vorbeşte atţt de mult, eu nu vreau ca noi să ne îndepărtăm. Noi trebuie să fim aproape dar să facem acele relaţii care duc beneficii la ambele părţi. nu numai la o parte. Eu le-am spus direct: doar Republica Moldova nu întreprinde nimic negativ în privinţa Rusiei. Noi primim ca răspuns la această politică şi această atitudine prietenească a noastră primim ca răspuns acţiuni neprieteneşti. Cum ar fi embargouri, menţinerea armatei pe teritoriul Republicii Moldova, şi asta desigur că înrăutăţesc relaţiile noastre. Şi eu sper că vor înţelege toţi, şi în primul rând Rusia, în contextul situaţiei de astăzi, fiindcă cu regret pentru dânsa, Rusia rămâne izolată în anumite probleme datorită politicii care o promovează astăzi faţă de vecinii din apropiere şi cei mai îndepărtaţi. De aceea eu sper că între Moldova şi Rusia vor exista relaţii care vor aduce, cum am spus, beneficii pentru ambele ţări. Noi avem tradiţii bune şi trebuie să le păstrăm în toate domeniile.

Totuşi, în cursul alegerilor mulţi alegători au votat pentru apropierea de Rusia. Ce credeţi că îi face pe aceşti oameni să voteze pentru o apropiere de Rusia în condiţiile în care iată, Moscova are o serie de gesturi neprieteneşti faţă de Republica Moldova?

Aici este o temă aparte de discuţie. Probabil că n-o să reuşesc eu să răspund la această întrebare pe deplin dar voi spune aşa pe scurt. In primul rând a influenţat foarte mult propaganda care a fost aplicată aici, pe teritoriul Republicii Moldova din partea mass-media rusească. Care la noi se simte ca acasă. Şi vă spunem că noi, din partea conducerii Republicii Moldova, nu au fost întreprinse toate măsurile necesare ca într-adevăr pe teritoriul Republicii Moldova să funcţioneze alte posturi de televiziune, în limitele legislaţiei Republicii Moldova. Şi noi permitem, în campania electorală unele posturi tv ruseşti s-au simţit, aş spune prea liber. Şi şi-au promovat programele sale de explicaţii şi de lămurire a prerogativelor, aş spune aşa. Şi oamenii, unii dintre cetăţeni au acceptat aceste argumente, dar de fapt eu ştiu dispoziţia la oameni care este adevărată şi felicit pe acei alegători care au putut liberi să expună, şi de o parte şi de alta. Dar în cazul ăsta eu pentru acei alegători care au înţeles că parcursul nostru proeuropean sunt mai benefice pentru noi.

Care sunt măsurile sau gesturile pe care România ar putea să le facă pentru ca Republica Moldova să îşi urmeze acest parcurs pentru o viaţă mai bună, pentru o soartă mai bună?

Nicolae Timofti: Eu apreciez foarte mult ceea ce face partea română pentru relaţiile noastre bilaterale. Şi vreau să accentuez un moment când în ultimul timp s-au făcut foarte multe lucruri bune în confirmarea sau întărirea relaţiilor noastre bilaterale. Ajutoarele care au venit concrete referitor la gazoduct, care deja este o parte, din el este realizat, se lucrează foarte intens privind conectarea la sistemul electric, să spunem. Se importă electricitate din România. Şi să promovăm acea politică de rupere a independenţei care am avut-o până acum de sursele energetice din Rusia şi din alte părţi. Era o dependenţă unilaterală. Noi am primit foarte mult ajutor în privinţa eu aş spune restabilirii şi reparaţia şcolilor, a grădiniţelor, a drumurilor noastre, şi vreau să vă spun că sunt lucruri vizibile deja. Iată, prin această colaborare şi prin aceste ajutoare de care noi avem nevoie, pentru ce le mulţumim. Mulţumesc părţii române. Eu sunt sigur, noi vom reuşi cu încetul să ajungem nivelul de dezvoltare, fiindcă noi avem încă mult de lucru. 

Iurie Leancă: Integrarea europeană este un proiect de modernizare a ţării

România a susţinut eforturile Republicii Moldova de apropiere de Uniunea Europeană şi de NATO. Credeţi că populaţia, alegătorii au înţeles acest mesaj? 

Iurie Leancă: Este bine să nuanţăm puţin acest obiectiv de apropiere, fiindcă avem obiective diferite. În raport cu Uniunea Europeană ne-am propus să aderăm la UE şi bineînţeles să devenim un stat eligibil. Și, după aceea, cu Alianţa Nord Atlantică obiectivul nostru este să avem un parteneriat solid, matur, care să sprijine procesele şi reformele din Republica Moldova, dar având acest statut de ţară neutră este bine să se ştie, altfel încep imediat tot felul de speculaţii şi nu avem nevoie de probleme suplimentare. În ceea ce priveşte percepţia la nivel de societate, de cetăţeni simpli, a imperativităţii parcursului european, aceea ce înseamnă că nu există alternativă pentru ceea ce numim noi integrare europeană, pentru a construi un stat funcţional şi un stat unde problemele şi interesele cetăţeanului sunt în centrul atenţiei, sigur că mai avem încă mult de lucru. La mijloc bineînţeles este şi o dezinformare puternică, o intoxicare a spaţiului mediatic din Republica Moldova şi nu este foarte simplu de a informa corect, obiectiv. La mijloc bineînţeles sunt şi dificultăţile cu care se confruntă cetăţenii din Republica Moldova. Am reuşit foarte mult din aceşti patru ani din ziua ultimelor alegeri, am reuşit în sensul modernizării instituţiilor, avansăm cu infrastructura, cu drumuri, cu interconexiunea energetică, proiecte de apeducte, canalizare, grădiniţe, şcoli, dar unde nu am reuşit să avansăm mult mai dramatic bineînţeles, pe veniturile cetăţenilor din Republica Moldova şi în mod special a celor din zona rurală. Şi atunci este foarte complicat să-i explici lui de ce trebuie să mai îndure încă ceva timp, de ce aceste beneficii nu au venit până acum şi vor veni după încă doi trei ani, trebuie să ţinem cont că perioada de tranziţie din Republica Moldova s-a lungit insuportabil de mult, din 1991 încoace tot suntem în această perioadă. Aşa că trebuie să ne concentrăm toate eforturile noastre pe două obiective. În primul rând să schimbăm realităţile în continuare şi să îmbunătăţim condiţiile de viaţă ale celor din Republica Moldova şi atunci va fi mult mai simplu şi partea cealaltă de comunicare, de explicare.

Spuneaţi că există multă dezinformare la această oră în Republica Moldova. Care sunt mesajele lansate care credeţi că nu sunt conforme cu realitatea sau doresc să ducă pe un alt făgaş?

Bine, aceste mesaje sunt foarte variate. De la minciuni extrem de primitive, dar care din păcate prind la un anumit segment al populaţiei, cei mai în vârstă, cei cărora din păcate sărăcia nu le permite să aibă un interes mult mai mare pentru procesul politic, să încerce să aplice acest discernământ necesar atunci când mediatic esti bombardat de atâtea canale şi de atâtea puncte de vedere, terminând cu ce s-a întâmplat de atâta vreme în regiune şi cine este vinovatul şi care ar fi soluţia pentru Republica Moldova. Vă referiţi la Ucraina, la ce s-a întâmplat în regiune? Bineînţeles, bineînţeles. Sau o percepţie asupra aceea ce s-a întâmplat cu procesul de integrare europeană, oponenţii noştri insistă în continuare că aceste procese, inclusiv zona de liber schimb urmează să distrugă economia din Republica Moldova. Toate aceste elemente puse împreună din păcate au adus multă confuzie în societatea moldovenească.

Am citit de curând opinia unui diplomat francez, care spunea că Moldova se află la răscruce, alege între democraţie, deschidere şi relaţii omeneşti şi civilizate cu celelalte ţări ale UE şi ale lumii sau reintră într-un sistem unde pur şi simplu forţa face politica şi nu înţelegerea şi dialogul. Este chiar aşa de tranşantă situaţia?

Iurie Leancă: Am spus-o şi noi că aceste alegeri sunt critice dar şi cruciale pentru viitorul Republicii Moldova fiindcă aici discutăm nu doar de obiectivul de politică externă, pentru că urmează să urmăm această cale de integrare în UE sau ar urma să schimbăm vectorul. De fapt integrarea europeană nu este doar o alegere civilizaţională sau nu este un proiect doar geopolitic. Este în primul rând un proiect de modernizare a ţării. România a trecut prin acest proces şi ştie exact care sunt efectele benefice. Lupta împotriva corupţiei, reforma justiţiei, îmbunătăţirea climatului de afaceri, ceea ce generează investiţii şi aşa mai departe. Pe acest motiv spunem noi că nu are alternativă pentru Republica Moldova, dacă ne dorim să devenim un stat funcţional şi un stat stabil, prosper şi previzibil, decât să parcurgem acest drum. Dacă întoarcem acum roata istoriei şi luăm o altă prioritate în politica externă, vă daţi seama că atunci se schimbă imediat şi priorităţile pe plan intern. Nimeni nu ne-a cerut din ailaltă parte să luptăm împotriva corupţiei sau să asigurăm drepturile omului, inclusiv drepturile minorităţii naţionale. Uniunea Europeană totuşi este acest proiect şi de pace, e un proiect care asigură, garantează drepturile omului, dar totodată care te ajută şi face presiuni pe tine să schimbi realităţile spre bine, să te dezici de anumite deprinderi vicioase. Şi noi toţi suntem fiinţe umane şi purtăm în noi anumite gene şi anumite obişnuinţe care nu neapărat sunt în conformitate cu noile cerinţe ale timpului. E nevoie de o altă deschidere, e nevoie de o altă atitudine aşa că Uniunea Europeană urmează să ne ajute într-o manieră decisivă. Nu vreau să pun toată responsabilitatea pe ei şi noi am fi nişte elevi în clasă, nu. Dar doar împreună am putea sunt convins să depăşim cât mai repede această fază deloc simplă în care ne aflăm noi.

Care este ponderea investiţiilor ruse în Moldova?

Nu am acum cifra dar ieri am citit un articol în Financial Times şi am văzut că ponderea este determinantă. Nu este aşa. Nu este aşa, am rămas şi eu intrigat, o să verific luni exact care sunt cifrele. Dar şi uneori e mai complicat să explicăm ce înseamnă exact o investiţie directă cel puţin în contextul nostru. Investiţiile au crescut în ultimii ani, în mod special din Austria, din Germania, din România. Nu am nimic împotriva investiţiilor din Federaţia Rusă atât doar că tot ce ne dorim este să vină ca şi parteneri strategici, cu tehnologii noi, cu o atitudine nouă faţă de muncă şi bineînţeles să facă aşa încât în domeniul în care se învesteşte să se vadă o schimbare spre bine a ramurei respective. Dar cifra exactă în momentul de faţă nu o am.

Care credeţi că ar fi poziţia Rusiei dacă Republica Moldova şi România ar declara că devin un singur stat?

E o abordare atât de ipotetică, cu acelaşi succes mă puteţi întreba care ar fi poziţia SUA sau poziţia Ucrainei. Majoritatea cetăţenilor din Republica Moldova pledează pentru un stat independent cu o relaţie foarte şi foarte apropiată cu România, dar şi cu Ucraina, un alt vecin de-al nostru cu care de altfel împărtăşim o frontieră de 1420 de km. Pentru un stat cu teritoriu relativ mic, este o frontieră foarte lungă. Ceea ce îmi doresc eu şi ceea ce înţeleg eu că îşi doresc cetăţenii RM este să avem un stat prosper, stabil şi pe acest motiv vă vorbeam cât de importantă este pentru noi integrarea în UE.

Am auzit de curând o declaraţie interesantă care spunea că Rusia poate avea graniţe unde vrea ea. Se poate întâmpla la fel şi în cazul Moldovei?

Din păcate ceea ce se întâmplă în acest an, începând cu anexarea Crimeei şi continuând cu aceste acţiuni militare din Ucraina ne-au făcut să ne dăm seama că din păcate sistemul de arhitectură al securităţii, un proces foarte complicat dar şi complex, care era într-o anumită derulare şi care cu mici paşi, dar reuşea să avanseze, până au apărut aceste acţiuni, au fost puse în aplicare. Acum toată lumea îşi dă seama că această arhitectură nu mai există, că e nevoie de o regândire. Din păcate aceste acţiuni au pus la îndoială şi faptul că în ce măsură se respectă principiile de bază ale dreptului internaţional. Fiindcă unul dintre ele este inviolabilitatea frontierelor. Dar eu cred că totuşi în fraza la care v-aţi referit este o mare doză de exagerare. Nu cred că nici Rusia nu este interesată să aplice în viaţă acest principiu fiindcă atunci ar fi foarte greu să punem undeva un punct logic. Şi Rusia ar putea pierde anumite teritorii şi începe în Europa o asemenea învălmăşeală, mă tem că consecinţele ar fi absolut imprevizibile. Eu sper foarte mult ca toţi actorii internaţionali vor înţelege că acest război, această confruntare care se aseamănă tot mai mult şi mai mult cu războiul rece, afectează interesele tuturor, nimeni nu este imun, uitaţi-vă ce se întâmplă şi cu economia Federaţiei Ruse, sunt afectate şi interesele fermierilor din Occident şi ale întreprinzătorilor. Deci vreau să cred că raţiunea va triumfa şi atunci când raţiunea triumfă e loc pentru discuţii rezonabile şi compromisuri în interesul tuturor. Sunt convins în continuare că poate fi această soluţie de win win, când toţi câştigă şi nimeni nu poate fi un pierdant al acestei situaţii. Aşa că vreau să cred că această formulă, una emfatică aşa şi patetică, ţine mai mult de o declaraţie a cuiva mai mult nesăbuită şi trecem de ea. Oricum, natura şi situaţia care există astăzi îşi are legile sale şi sunt convins că vom depăşi. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri