BRADUL CU POVEŞTI. "La mulţi ani", din turtă dulce

Data publicării:
turta dulce

Figurinele se pot folosi şi ca ornamente pentru bradul de Crăciun.

Elza Berek este educatoare la grădiniţa din Salonta. În timpul liber însă, pregăteşte turtă dulce, unul dintre cele mai gustoase deserturi din Europa. Meşteşugul l-a deprins în urmă cu 15 ani în Ungaria, la o tabără de artă tradiţională.

Reţeta nu e foarte complicată, însă e nevoie de timp pentru ca desertul să aibă un gust deosebit.

Aluatul conţine ouă, unt şi foarte multă miere: 250 de grame de miere la 700 de grame făină. După ce aluatul a căpătat consistenţa potrivită, poate fi modelat în diferite forme: trifoi, oameni de zăpadă, inimioare sau brăduţi.

Figurinele se pun în cuptorul preîncălzit la 170 de grade şi vor fi gata în cel mult cinci minute. Imediat ce sunt scoase din cuptor sunt colorate cu vopsea alimentară. Pasta albă cu care Elza desenează pe turte este şi ea preparată după o reţetă tradiţională, din albuş de ou şi zahăr pudră. Cu putin talent la pictură, turta dulce arată aproape ca un tablou comestibil. Una dintre formele cunoscute în tradiţia populară maghiară este inimioara cu oglindă.

Afacerea nu îi aduce mulţi bani, dar acest fapt nu o descurajează pe Elza: spune că prepară deliciosul deset din pasiune, nu pentru a se îmbogăţi. Preţul figurinelor variază între 1,5 şi 7 de lei, în funcţie de dimensiune.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri