BRADUL CU POVEȘTI. O peșteră cu cristale unice în Europa poate fi vizitată în Apuseni

Data publicării:
pestera2

În inima munților Apuseni, aproape de localitatea Meziad, după una dintre șerpuirile drumului forestier se deschide brusc o boltă uriașă de piatră. Peştera Meziad datează de peste 10 milioane de ani. Aici au fost descoperite şi urme ale omului preistoric. Peștera păstrează încă urme fascinante ale vieții în cavernă.

Imensitatea galeriilor ca asta o scoate în evidență și trecerea dintr-o parte în alta, e un pod natural, ceea ce e foarte interesant”, spune Dorel Mihoc, ghidul peșterii Meziad.

„Din 2000 încoace s-au mai descoperit galerii noi. Lungimea totală era aproape cinci kilometri și s-a mai descoperit un kilometru și ceva, de galerie, în plus”, adaugă el.

Nivelul inferior al peșterii este inaccesibil, însă specialiiştii spun că parterul a fost locuit încă din paleolitic. În câteva galerii suspendate s-au găsit oasele unei specii de urs ce a trăit în această zonă în urmă cu 10.000 de ani.

„Avem mai multe scurgeri parietale, formațiuni care s-au format scurgându-se pe perete. Au găuri în interior, deci sunt poroase și în momentul în care sunt lovite scot diferite sunete”, explică ghidul.

Sala mare sau sala liliecilor, cum a fost numită, este unul dintre locurile unde se adăpostesc coloniile de lilieci. În această perioadă a anului, liliecii sunt în hibernare și sunt ascunși în sălile din spate.

La 18 kilometri distanță de Meziad se află Peştera Farcu.

Este o peșteră tip geodă, adică nu are intrare naturală, a fost descoperită întâmplător de către minerii care lucrau în mină pentru a extrage minereul de bauxită”, spune Valentina Duma, ghidul peșterii Farcu.

„În această peșteră s-au format cristalele de calcit, iar unde se formează aceste cristale e o foarte mare încărcătură energetică pozitivă”, adaugă ea.

„În lume sunt două peșteri amenajate de acest fel, cu cristale de calcit. Cealaltă se află în Africa de Sud și aceasta, care a fost amenjată în urmă cu un an de zile,” explică ghidul.

150.000 de ani le-au trebuit acestor cristale să prindă viață. Însă specialiştii spun că e de ajuns o singură atingere și evoluția lor se oprește.

Se estimează că Peştera de la Farcu are aproape trei milioane de ani vechime.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri