BRADUL CU POVEȘTI. Ticu Lăcătușu, alpinistul român care a cucerit lumea

Data publicării:
ticu

Pe Ticu - aşa cum îi spun prietenii, l-am întâlnit la Piatra Neamţ. Acolo s-a născut în urmă cu 52 de ani şi tot acolo locuieşte şi acum. O zonă muntoasă, cu un farmec aparte, unde în liceu a cucerit şi primul pisc - Vârful Toaca, din Masivul Ceahlău.

„De la început mi-am dat seama că e un loc deosebit, că e Raiul pe pământ şi nu bănuiam atunci că voi ajunge pe munţi mult mai înalţi decât Ceahlăul. Dar ştiam că voi reveni în munţi, mi-a plăcut, era mediul meu, mă simţeam ca acasă”, povestește alpinistul.

A fost doar începutul. A urmat o adevărată avalanșă de expediţii. Toate încununate de succes. Apogeul carierei sale de alpinist l-a atins în 1995, când, pe 17 mai punea piciorul pe Everest, cel mai înalt vârf de pe planetă, situat la 8.850 de metri altitudine.

„A fost infernal. A fost o luptă interioară foarte puternică fiindcă organismul la peste 8.000 de metri este... Am urcat fără oxigen. Ultimii doi kilometri sunt aproape de limita organismului uman. Lupta a fost extrem de dură. Te puteai alimenta cu gânduri bune, iar gândurile bune erau cele care priveau pe cei de acasă”, își amintește Ticu Lăcătușu.

Acesta are în palmares zeci de medalii, cupe şi diplome. Este singurul român care a reuşit să ducă la îndeplinire Proiect 7. Mai exact, a escaladat şi a cucerit cele mai înalte vârfuri de pe cele șapte continente.

„În ultimii ani, gândurile mele sunt concentrate şi pregătirea şi toate planurile spre vârfuri mai mici, dar necălcate de om până în prezent. Şi am reuşit câteva astfel de premiere mondiale şi în Nepal, în Himalaya, dar şi în Groenlanda”, spune alpinistul despre planurile de viitor.

Ticu Lăcătuşu este, spune el, un om normal. Îi plac pariurile, însă nu cele sportive. Primul pariu l-a câştigat în 1990, când a cucerit cel mai înalt vârf din Europa: „Pas cu pas, pariul a devenit mai dur. Mai curajos. De la Everest până la a urca un vârf în premieră mondială în Himalaya. Aceste pariuri vreau să le câştig, nu pariurile puse cu alţii”.

În sutele de expediţii a avut grijă, de fiecare dată, de modul în care se pregătește. Pe lângă condiţia fizică, bocancii, salopetele şi alimentele sunt esenţiale pentru un succes. Pe piscurile de peste 8.000 de metri alpiniştii sunt la limita dintre viaţă şi moarte.

Acum, Ticu Lăcătuşu se ocupă de protejarea munţilor din judeţul Neamţ. Iar pe viitor își propune să mai urce o dată pe Everest, însă nu singur ci alături de o echipă de tineri alpiniști români.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri