BRADUL CU POVEŞTI. Vinurile produse de Cramele Recaş din Banat fac deliciul Casei Regale a Marii Britanii

Data publicării:
vin-5

Sofisticatele vinuri franţuzeşti au fost înfrânte de savoarea licorilor româneşti. Băuturile produse de Cramele Recaş, din Banat, fac deliciul Casei Regale Britanice. Soiurile nobile din vestul ţării se vând în peste 25 de ţări, iar istoria lor începe în anii 1400, timp suficient pentru a fi mereu şi mereu îmbunătăţite.


Primul document ce atestă prezenţa viţei de vie în zonă datează din 1447, şi este un contract de vânzare-cumpărare între două familii, explică Rãzvan Todor, angajat al Cramelor Recaş. Este aşadar primul capitol dintr-o poveste de succes care a început cu aproape şase secole în urmă în vestul ţării. Astăzi, domeniul Recaş are aproape 1000 de hectare de viţă de vie. Toamna aceasta, rândurile aliniate cu precizie nemţească au dat peste 8000 de tone de rod, care se transformă în licoare parfumată.

Strugurii culeşi şi prelucraţi toamna se transformă în zeci de sortimente de vin. În fiecare oră aici se îmbuteliază aproximativ 5000 de sticle. O bună parte din ele iau drumul străinătăţii.

Consumatori din peste 25 de ţări au fost cuceriţi de aroma vinurilor din Banat. În Marea Britanie sau în Statele Unite ale Americii, vânzările merg ca pe bandă rulantă. Licorile de Recaş au reuşit să ajungă chiar în lanţul de magazine ce aprovizionează Casa Regală Britanică.

Şi tot mai mulţi clienţi sunt interesaţi de vinul de aici: s-au semnat precontracte de peste 7 milioane de butelii, „ceea ce este extrem, extrem de bine”, apreciază directorul general al Cramelor Recaş, Gheorghe Iova. „Dacă analizăm ce se întâmplă pe exportul de vinuri româneşti, e o cifră însemnată. Din ce ştim noi, toţi producători români la un loc nu ştiu dacă vor realiza această cifră”, se laudă directorul.

Într-una dintre crame se găseşte încă o comoară a Cramelor Recaş: vinoteca. Aici se găsesc aproximativ 30.000 de sticle de vin, cel mai vechi datând din 1968.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri