Senatul, neinteresat de campania pentru cumpărarea „Cuminţeniei Pământului”

Data publicării:
160610_cumintenia_012_INQUAM_Octav_Ganea_resize

Senatul a adoptat tacit Ordonanţa de Urgenţă care a lărgit posibilităţile Ministerului Culturii de a strânge bani pentru cumpărarea sculpturii „Cumințenia Pământului”. În ordonanţa iniţială, care a reglementat desfăşurarea subscripţiei publice, a fost introdusă, de exemplu, posibilitatea încheierii de contracte cu persoane juridice. Modificările ajung acum în Camera Deputaţilor, care este for decizional.

160610_cumintenia_012_INQUAM_Octav_Ganea_resize

Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Actul normativ face referire și la alte pârghii, în afară de subscripția publică, de strângere a donațiilor - parteneriate cu ONG-uri, servicii SMS și colaborări cu persoane juridice din mediul privat, care sunt în măsură să acorde sprijin în campania de strângere de fonduri, scrie Agerpres.

Proiectul de lege a împlinit termenul de adoptare tacită în data de 28 septembrie. Este vorba, de fapt, despre aprobarea unei ordonanţe de urgenţă – ceea ce înseamnă că măsurile sunt aplicate din momentul în care au fost aprobate în guvern şi publicate în Monitorul Oficial. Acest act normativ a extins ordonanţa iniţială, cea care a făcut posibilă subscripţia publică pentru opera lui Constantin Brâncuţi.

Actul normativ adoptat în Senat prevede că Ministerul Culturii poate încheia contracte cu persoane juridice de drept privat cu sau fără scop lucrativ, pentru a sprijini colectarea fondurilor, în numele, pe seama Ministerului Culturii, în scopul achiziționării bunului. „În prezent, prin măsurile luate s-a constatat că pentru realizarea unei campanii vaste și de largă anvergură de strângere de fonduri, anumite mecanisme nu au fost avute în vedere de OUG 10/2016. În lipsa unor prevederi exprese este imposibilă acceptarea propunerilor de sprijinire a campaniei de strângere de fonduri venite din partea sectorului privat”, se arată în expunerea de motive a actului normativ. Proiectul va intra în dezbaterea Camerei Deputaților, cu rol decizional.

Prima ordonanță referitoare la „Cumințenia Pământului” - OUG 10/2016 - prin care a fost lansată subscripția publică națională a fost, de asemenea, adoptată tacit de Senat, pe 27 iunie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri