Piesa de teatru necunoscută scrisă de regele Mihai și regina Ana

Data actualizării: Data publicării:
alegerea ateneu iasi

Cu toţii ştim că regele Mihai a avut o viaţă plină de încercări. Un lucru mai puţin cunoscut este că, în perioada exilului, fostul suveran și regina Ana au scris o piesă de teatru. Se numeşte „Alegerea” şi a fost pusă în scenă abia după 57 de ani, la Ateneul din Iaşi.

Unde sunt? Ce lume e aceasta în care mă găsesc? De ce sunt aici? Cine m-a adus? Care este năzuinţa mea? A, da, îmi aduc aminte. Alegerea rasei umane apasă pe umerii mei. Eu sunt Omul! Şi trebuie să aleg viitorul omenirii”, spune unul dintre personajele din piesă.

Piesa de teatru „Alegerea” a fost scrisă în 1960 şi ilustrează lupta dintre sistemele capitalist şi comunist, după cum mărturisea regina Ana în volumul „Un război, un exil, o viaţă”: „În seara aceea am început să ne scriem vieţile: viaţa lui sub comunism, a mea în mijlocul unei lumi frivole. (...) Ne-am împletit gândurile, ideile, fantezia. Aşa cum o făcusem până atunci în viaţa reală, aşa cum am făcut şi de atunci încoace”.

E ca şi cum ar fi discutat Majestăţile Lor între ei. Domnule, ce se întâmplă cu acestă ţară, cu acestă lume. Şi sunt nişte întrebări capitale pentru existenţa omenirii, pentru existenţa omului”, spune Emil Coşeru, actor.

E o piesă actuală, e un text cinstit. Un text cinstit, plin de adevăr. E vorba de viața unui om supus unor încercări foarte mari”, spune Puşa Darie, actriţă.

Piesa de teatru „Alegerea” a fost scrisă mai întâi în limba engleză, apoi în franceză şi, peste ani, în română.

Din punctul meu de vedere piesa Alegerea este o filă dintr-un jurnal, din viaţa Majestăţii Sale”, spune Daniei Onoae, actor.

Piesa scrisă de regele Mihai şi de regina Ana a fost pusă în scenă abia după 57 de ani, la Ateneul din Iași.

Afişul spectacolului Alegerea este singurul afiş L-am înrămat. Îl am în casă pe perete. Şi cu emoţie reală vă mărturisesc că pentru mine este o icoană”, spune Toma Hogea, regizorul piesei Alegerea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri