estiVALUL Digi | Plimbare prin munții de sare

Data publicării:
munte-captura

Vremea

Avem parte astăzi de vreme capricioasă, cu ploi în mare parte din ţară. În staţiunile din sudul litoralului vom avea parte şi de reprize cu soare, e adevărat că acestea vor fi puţine, aşa că temperaturile nu vor trece de 24 de grade în aer. Ceva mai bine va fi în apă, unde se vor înregistra aproximativ 25 de grade Celsius. În schimb, la munte, vor predomina orele cu ploaie. Aversele vor fi însoţite de descărcări electrice şi vânt în rafale. În aceste condiţii, maximele vor fi şi mai scăzute şi nu vor depăşi 18 grade.

Recomandare

Astăzi vă invităm într-o zonă plină de legende, paradoxuri şi superlative. La 55 de kilometri de Buzău găsim un lac dulce care stă pe un masiv de sare şi cea mai lungă peşteră în sare din Europa: 1.200 de metri.

Dis-de-dimineata am pornit printre munții pictați în nuanțe de alb care fac contrast cu verdele pădurilor din jur. Platoul de sare de la Meledic, o zonă protejată, unică în lume, nu ezită să ne dezvăluie legendele locului.

Începem cu „Lacul fără Fund", despre care Valeriu Beşliu, primarul comunei Mânzălești spune că „este cel mai mare de pe platoul Meledic, are o suprafaţă de 10 mii de metri pătraţi şi o adâncime de peste șapte metri şi jumătate.”

Lacul şi-a căpătat acest nume după ce în 1893, un car încărcat se pare cu comori s-a răsturnat în apă. În încercarea de a găsi bănetul, oamenii au vrut să sece balta. Nu au reuşit şi de aceea au spus că este fără fund. Şi tot Meledicul se laudă cu zeci de peşteri de sare, dintre care cea mai importantă este S6, cea mai lungă de acest fel din lume.

Nu trebuie să rataţi nici muzeul „Timpul Omului”. Îl găsiţi la căminul cultural din Mânzăleşti şi acolo puteţi vedea cum funcţionează o moară de apă sau de măcinat, cuptorul de ars vase sau războiul de ţesut. Obişnuiţi cu tehnologia modernă, copiii sunt fascinaţi ca de un basm.

Un alt punct de atracţie al micii localităţi din Buzău este aşa numitul Grunj de sare. Este de fapt un mic munte alb cu o cruce în vârf, format din rocă vulcanică ce se află la îngemănarea râurilor Slănic şi Jgheab. Numele său are o dublă semnificaţie: grumaz, datorită formei, şi îngustare ca trimitere la modul de formare, acesta fiind îngustat de puterea erozivă a celor două râuri.

Osteniţi de o zi plină de drumeţii, turiştii se pot caza la pensiunea de lângă Lacul Meledic, pot alege una dintre căsuţele Rezervaţiei Platoului Meledic sau pot campa pe pajiştea din Rezervaţia naturală. Cei care vin cu maşina pot să o lase într-o parcare special amenajată la intrarea în Rezervaţie.

Agenda estiValului Digi

vineri, 21 august, ora 19:30 - Plaja Digi, Mamaia, concert Alex Velea.
vineri, 21 august, ora 21:30 - Plaja Digi, Mamaia, proiecția filmului „Selfie”.
sâmbătă, 22 august, ora 21:00 - Plaja Digi, Mamaia, proiecția filmului „America venim!”.
sambata, 22 august, ora 22:30 - Plaja Digi, Mamaia, proiecția filmului „Nume de cod: Spionul de noiembrie”

Așteptăm să ne trimiteţi poveștile voastre, însoțite de FOTOGRAFII și FILME, din locurile pe care le-ați vizitat și considerați că merită să fie promovate pe pagina noastră de Facebook, prin aplicaţia DigiVOX  sau direct pe e-mail estival@digi24.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri