Sari la conținut

EURO 2016 | Încep optimile. Meciurile de astăzi

Foto: www.uefa.com/eufaeuro

Ora 16:00 Elveţia - Polonia (Stade Geoffroy-Guichard, Saint-Étienne)

Elveţia (locul 2 în Grupa A) şi Polonia (locul 2 în Grupa C) s-au mai întâlnit până acum de 10 ori. 5 meciuri s-au încheiat la egalitate, unul a fost câştigat de Elveţia şi alte 4 de Polonia.

În Grupa A, Elveţia a învins Albania cu 1-0 şi a încheiat la egalitate celelalte două meciuri – 1-1 cu România şi 0-0 cu Franţa.

În Grupa C, Polonia a învins cu 1-0 Irlanda de Nord şi Ucraina şi a terminat la egalitate cu Germania, 0-0.

Ambele echipe s-au calificat în premieră în faza eliminatorie a EURO.

Statisticile celor trei meciuri jucate în grupe plasează cele două formaţii aproape la egalitate. Fiecare a înscris 2 goluri. Elveţia a avut 42 de ocazii de gol iar Polonia 34.

Ora 19:00 Ţara Galilor - Irlanda de Nord (Parc des Princes, Paris)

A doua partidă a zilei pare să reia, pe terenul de fotbal, disputa privind ieşirea sau rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană. În Franţa, una din ţările fondatoare ale UE, naţionalele Ţării Galilor, care a decis ieşirea, şi Irlandei de Nord, care a votat rămânerea, se întâlnesc într-un meci care nu se poate încheia la egalitate.

Ţara Galilor vine de pe primul loc al Grupei B, după victorii cu Slovacia, 2-1, şi Rusia, 3-1, şi o înfrângere în faţa Angliei, 1-2.

Irlanda de Nord este una dintre norocoasele ocupante ale locurilor 3 în grupe. Vine din Grupa C unde a fost învinsă de Polonia, 0-1, şi de Germania, 0-1, şi a câştigat partida cu Ucraina, 2-0.

Ţara Galilor şi Irlanda de Nord au o lungă istorie comună. S-au întâlnit până acum în 112 meciuri. 54 le-a câştigat Ţara Galilor, 31 – Irlanda de Nord şi alte 27 s-au încheiat la egalitate.


Ora 22:00 Croaţia - Portugalia (Stade Félix-Bollaert, Lens)

Croaţia şi Portugalia promit spectacol în confruntarea care va duce una dintre ele în sferturi. În timp ce prima echipă vine cu un moral excelent din grupa pe care a câştigat-o în faţa campioanei europene en-titre, lusitanii vor să demosntreze că meciurile destul de slabe din prima fază a competiţiei au fost doar accidente.

Croaţia a câştigat surprinzător Grupa D, în care marea favorită era Spania. A câştigat meciurile cu Turcia, 2-1, şi Spania, 2-1, şi a făcut egal cu Cehia, 2-2.

Pornită ca mare favorită în Grupa F, Portugalia s-a împiedicat din primul meci, când a făcut egal cu debutanta Islanda, 1-1. A urmat egalul cu Austria, 0-0, şi partida dramatică împotriva Ungariei, încheiată 3-3 după ce Portugalia a fost condusă cu 1-0, 2-1 şi 3-2.

Va fi a patra întâlnire dintre cele două echipe. Toate cele trei meciuri anterioare au fost câştigate de Portugalia.