GERMANIA ALEGE. Principalele alianțe politice sunt la egalitate

Data publicării:
bundestag german germania bundestag de

Alegerile parlamentare ce vor avea loc duminică în Germania nu sunt unele cu final deja cunoscut, aşa cum estimau comentatorii politici care pariaseră pe victoria sigură a cancelarului Angela Merkel. Un sondaj de opinie publicat astăzi arată că partidele care formează actuala coaliţie de guvernare şi cele din opoziţia parlamentară sunt la egalitate, cu 44 la sută din intenţiile de vot ale germanilor. Partidele mici din aceste alianţe sunt cele care vor face diferenţa.

Conservatorii Angelei Merkel nu vor obține majoritatea la alegerile de duminică, potrivit ultimelor sondaje. Partidul Liber-Democrat, cu care fac alianță, este în cădere. În 2009, această formațiune a obținut un rezultat record, de peste 14 la sută și a intrat la guvernare alături de Uniunea Creștin-Democrată. Acum, liberal-democrații nu se mai bucură de aceeași susținere în rândul germanilor, iar partidul a fost slăbit de luptele interne pentru putere.

„Nu avem susținerea a 5 la sută sau 6 la sută dintre alegători, care să ne voteze orice am face. Noi trebuie să ne luptăm pentru un rezultat bun de fiecare dată”, a spus Rainer Bruederle, candidat al Partidului Liber-Democrat.

În aceste condiții, nu este suficient faptul că partidul cancelarului Angela Merkel conduce detașat în sondaje, potrivit cărora ar obține 39 la sută din voturi. Fără majoritate în Parlament, conservatorii nu pot guverna singuri. Nici socialiștii nu pot obține, însă, majoritatea, în condițiile în care sunt creditați cu doar 25 de procente.

„Cu siguranță, partidele mici au un rol foarte important. Fără ele, nimeni nu va avea majoritate”, este de părere Josef Janning, analist politic.

Analiștii politici au, însă, și un alt scenariu: formarea unei mari coaliții între cele două partide importante din Germania, Uniunea Creștin-Democrată și Partidul Social-Democrat, sub conducerea Angelei Merkel. Astfel, cancelarul ar obține un al treilea mandat la conducerea țării.

Campanie Digi24

Digi24 va trata pe larg teme de interes legate de Germania pe parcursul întregii săptămâni, în cadrul secțiuniii „Germania alege”, campanie ocazionată de alegerile care vor avea loc în 22 septembrie.

Începând de marți, Digi24 aduce în obiectivul Digi24 alegerile din Germania. Sâmbătă, trimișii speciali ai Digi24 transmit din Berlin ultimele informații de dinaintea votului, iar duminică urmăresc atent scena politică germană în jurnalele de știri.

De la ora 18.00, Balazs Barabas discută despre miza acestor alegeri, iar de la 18.45, Cosmin Prelipceanu și Emil Hurezeanu, aflați în Germania, analizează primele estimări ale votului.

Luni, la Digi24 ia primele reacții interne și internaționale și de la ora 20.00 trage concluziile într-o ediție specială a „Jurnalului de seară”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri