Cine sunt Mark Rylance și Alicia Vikanders, câștigătorii Oscarurilor pentru rol secundar

Data publicării:
actorii castigatori de oscar 2016 - getty

Actorii care au câştigat Oscar pentru interpretare în 2016. Mark Rylance (stânga) și Alicia Vikander (dreapta) îi flanchează pe câștigătorii de la categoria rolurilor principale: Brie Larson și Leonardo DiCaprio  ©FOTO: Gulliver/GettyImages

Mark Rylance are în filmul lui Steven Spielberg rolul unui agent secret rus în perioada Războiului Rece. Este primul Oscar pentru britanicul în vârstă de 56 de ani, un actor și dramaturg foarte apreciat. „Am iubit întotdeauna poveștile, să le aud, să le văd, să fac parte din ele”, a declarat Rylance, mulțumind, pe scenă, regizorului Steven Spielberg și partenerului său din film, Tom Hanks.

„Bridge of spies” este cea mai nouă creaţie a lui Steven Spielberg, al 28-lea film, după o pauză de trei ani. Pelicula este ecranizarea unei poveşti adevărate puţin ştiute. Tom Hanks însuşi a recunoscut că nu ştia istoria personajului sau, James Donovan, avocatul care a facilitat schimbul de prizonieri între Rusia şi America în plin Război Rece.

Donovan a fost un personaj atipic în istoria americană, un om căruia i se datorează multe succese diplomatice. A apărat atât de bine un spion rus descoperit pe teritoriul american, încât a fost trimis să negocieze un schimb de prizonieri atunci când ruşii au capturat un pilot american.

La 27 de ani, actrița suedeză Alicia Vikander a fost una dintre marile revelații ale anului trecut. Acum a fost premiată cu un Oscar pentru rolul Gerda Weneger, soția lui Lili Elbe, bărbatul care devine femeie, din „The Danish Girl”, filmul care spune povestea pionieratului în materie de transsexualitate.

Primind râvnita statuetă pe scena de la Dolby Theatre, Alicia Vikander a avut cuvinte de apreciere pentru partenerul ei din film, Eddie Redmayne, cel care a obținut anul trecut Oscarul pentru cel mai bun actor: „Îți mulțumesc că ai fost cel mai bun partener posibil, mi-ai îmbunătățit maniera de a juca”, a spus Vikander.

Înainte de ajunge în industria cinematografică, simpatica suedeză, născută în 1988, la Göteborg, fiica unei actrițe suedeze de comedie, a fost pasionată de balet. A făcut balet toată adolescența și chiar a intrat în trupa de balet a Baletului Regal suedez. Însă mai multe accidentări, la spate și la picioare, vor pune capăt visului său. S-a îndreptat apoi către actorie, după ce în prealabil a făcut studii de drept. Rolul Katarinei, din filmul "Pure" (2011) de Lisa Langseth, i-a adus cel mai prestigios premiu pentru actori din Suedia.

Nimic nu o face să dea înapoi. Pentru a intra în castigul lungmetrajului „Royal Affair” (2012) de Nikolaj Arcel, în speranța că o va interpreta pe regina Danemarcei, Alicia Vikander și-a învățat textul fonetic, pe de rost, și a învățat limba daneză în numai două luni, grație unor cursuri intensive. S-a mutat, chiar, pentru o perioadă, la Copenhaga.

Pentru rolul lui Kitty din „Anna Karenina” (2012) de Joe Wright, a lucrat, în schimb, la accentul britanic.

Iar Louis Vuitton a ales-o pe Alicia Vikander ca ambasadoare pentru campania de toamnă-iarnă 2015-2016.

Alicia Vikander rămâne însă discretă în ceea ce privește viața sa privată. Nu are cont pe Facebook sau pe Instagram. Fanii săi sunt cei care se ocupă de comunicare. După o presupusă poveste de dragoste cu actorul suedez Alexander Skarsgard, nu se mai știe decât că a avut o idilă de câteva luni, în 2015, cu actorul germano-irlandez Michael Fassbender, pe care l-a întâlnit turnarea unui film.

În ceea ce-l privește pe Mark Rylance, pe numele său complet David Mark Rylance Waters, acesta s-a născut la 18 ianuarie 1960 la Ashford, comitatul Kent, Anglia. Fiul unor profesori de limbă engleză, se mută în 1962 împreună cu părinții în Connecticut, SUA, apoi în Wisconsin. Pe pământ american, tânărul Mark prinde drag de William Shakespeare și face primii pași pe scenă.

Peste Ocean, este considerat unul dintre cei mai mari actori de teatru din generația sa. Câștigă două premii Olivier și trei premii Tony. Se întoarce în Anglia natală, unde intră la prestigioasa Royal Academy of Dramatic Art din Londres și joacă în piesele dramaturgului său favorit: Shakespeare.

În filme apare rar, mai degrabă în seriale de televiziune, dar rolul din miniseria britanică „Wolf Hall” îi aduce recunoaștere internațională. Expunerea mediatică mai degrabă bruscă nu a schimbat nimic din rezerva și modestia acestui actor care degajă o forță a liniștii. Are o căsnicie fericită alături de soția sa, Clare van Kampen, pe care a întâlnit-o în 1990.

Citiți și 

Gala premiilor Oscar 2016. Cine sunt câștigătorii

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri