OSCAR 2016 | Cine va fi cea mai bună actriţă în rol principal?

Data publicării:
brie larson - GettyImages-509082464

Când Cate Blanchett şi Jennifer Lawrence se află pe aceeaşi listă, te aştepţi ca oricare dintre ele să plece acasă cu statueta. Cate Blanchett are deja în palmares două, în timp ce Lawrence se mândreşte cu una. Anul acesta însă, o tânără actriță vine puternic din urmă.

Brie Larson, actriţa din pelicula Room, este pentru prima oară nominalizată la Oscar şi a câştigat deja un Glob de Aur şi un premiu BAFTA pentru rolul mamei care reuşeşte să evadeze împreună cu fiul său, după șapte ani de captivitate.

Cate Blanchett, care are deja două statuete Oscar acasă, a ajuns anul acesta la a şaptea nominalizare. De aceasta data, Blanchett interpretează, în „Carol”, rolul unei doamne rafinate care iubește femeile.

O situaţie scandaloasă în conservatorii ani 50, perioada în care este plasată acţiunea. Carol, o mamă în prag de divorţ, se îndrăgostește de o femeie mult mai tânăra decât ea, Therese. Supuse presiunii sociale, Carol şi Therese preferă să nu se conformeze. Carol se luptă pentru custodia copilului, renunţă la vila din suburbii şi se mută într-un apartament din oraş. Totul pentru a fi liberă şi pentru a iubi liber.

Blanchett o joacă pe Carol atât de intens, încât nu ţi-ai putea imagina o altă actriţă în acest rol. Blanchett face ca fumatul pe stradă să fie elegant. Te face să îţi doreşti să ai vreun taior vechi al mamei sau bunicii rătăcit undeva prin dulap. Şi desigur, pune stil în absolut orice gest sau replică.

Actriţa de 26 de ani Brie Larson joacă în filme şi seriale din 1998. Recent aţi văzut-o în producţiile „21 Jump Street” şi „Don Jon”. Rolul din „Room” i-a adus însă prima nominalizare la Oscar. Joy Newsome, o tânăra ţinută prizonieră împreună cu fiul ei de 5 ani într-o magazie, încearcă să găsească o cale de evadare. Lumea ei se rezumă la o încăpere cu fereastră în tavan. După 7 ani de captivitate, Joy îl păcăleşte pe Old Nick, răpitorul ei. Odată ajunşi în libertate, Joy şi Jack descoperă constrângerile lumii din afară.

Brie Larson și tânărul Jacob Tramblay, personajele principale din „Room” ©FOTO: Gulliver/GettyImages

Colaborarea lui Jennifer Lawrence cu regizorul David O. Russell pare a aduce noroc. În 2012, Jennifer Lawrence a câştigat primul său Oscar pentru rolul principal din „Silver Linings Playbook”, în care i-a avut colegi pe Bradley Cooper şi Robert de Niro. În „Joy”, Lawrence este eroina unei poveşti atipice, inspirată de fapte reale: o femeie divorţată, care luptă să se regăsească şi reuşeşte într-un final, datorită unui...mop. Joy inventează un nou tip de mop, folosit azi în toată lumea, şi încearcă să se lanseze în afaceri cu această idee. Drumul spre succes e lung şi dificil. Russell a mizat pe Lawrence pentru a o întruchipa pe luptătoarea Joy, iar Lawrence a reuşit: a schimbat arcul cu săgeţi din seria „Hunger Games” cu mopul revoluţionar din bumbac, aducător de succes. Să vedem dacă îi aduce şi un Oscar.

Actriţa britanică în vârstă de 70 de ani Charlotte Rampling este la prima nominalizare la Oscar. În filmul „45 Years” este Kate Mercer, o femeie care îşi trăieşte bătrâneţea liniştită alături de soţul ei. Cu doar o săptămâna înainte de a împlini 45 de ani de căsnicie, Kate află că marea dragoste a soţului ei nu a fost ea, ci iubita lui din tinereţe, dispărută într-un accident tragic. Soţul devine tot mai obsedat de fantoma fostei iubite, iar relaţia celor doi se degradează într-o săptămână cât pentru 45 de ani. Kate se transformă dintr-o femeie senină, fericită şi calmă, într-o persoană apăsată de frustrare, dezamăgire şi durere. Charlotte Rampling nu te lasă o clipă să o priveşti pe Kate ca pe o bătrână pensionară, ci doar ca pe o femeie. Criticii au catalogat prestaţia lui Rampling ca fiind excepțională.

Saoirse Ronan este născută în Bronx din părinţi irlandezi şi are doar 21 de ani. În ciuda vârstei, este deja la a doua nominalizare la Oscar. Prima a fost la 13 ani, pentru rolul secundar din „The Atonement”. Acum este eroina din „Brooklyn”. Eillis Lacey emigrează din Irlanda în Statele Unite în anii 50. Ajunge în „Brooklyn” şi e măcinată de dorul de casă. Nu se da bătută. Are un serviciu, se apucă de studii şi îşi găseşte iubirea. Însă, când lucrurile par că încep să se aşeze, sora lui Eillis moare subit şi viaţă eroinei se dă peste cap. Saorise Ronan joacă rolul unei tinere care porneşte la drum ca un copil şi îl încheie ca un adult. Este un proces de maturizare emoţionant, iar personajul nu ar fi fost autentic fără accentul şi fizionomia pur irlanedeze ale lui Ronan.


Gala Premiilor Oscar, ajunsă de cea de-a 88 a ediţie, este transmisă în direct de la Los Angeles, în noaptea de 28 spre 29 februarie. 

Sosirea vedetelor pe covorul roşu, predicţiile specialiştilor şi Gala prezentată de Chris Rock sunt transmise în direct, în exclusivitate în România, pe Digi24 şi Digi Film, de la ora 01.20 noaptea şi până în jurul orei 6 dimineaţa, ora României. 

Iubitorii de film se vor bucura de o transmisie live, fără pauze, în afara celor de la ceremonia din Los Angeles. Și în acest an, gazdele transmisiei vor fi criticul de film Irina Margareta Nistor și jurnalista Digi24 Oana Zamfir.

Votează-ți favoriții la Premiile Oscar® 2016 și câștigă unul din cele trei sisteme Home Cinema! Dacă favoriții tăi iau Oscarul acasă, vei intra automat în tragerile la sorți pentru câștigarea premiilor! Te poți înscrie în concurs în perioada 22 februarie, ora 09:00 și până la 28 februarie, ora 23:00, prin una din următoarele medii: http://www.digi-film.ro/contests/oscar-2016 sau  http://www.digi24.ro/concursuri/oscar2016/.

Luni, 29 februarie 2016, toți participanții care au răspuns corect la minimum o întrebare, vor fi incluși în tragerea la sorți pentru 3 sisteme Home Cinema.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri