Sari la conținut

OSCAR 2016 | Katharine Hepburn, actrița cu cele mai multe premii din istoria Oscarului

Primul Oscar l-a primit în anul 1933 pentru „Morning Glory”. A urmat o perioadă neagră. Tânăra de 26 de ani a intrat în dizgraţia studiourilor pentru că nu aducea profit. A fost denumită de presă „otravă la box office”. O situaţie care a durat câteva decenii.

Doamna în pantaloni a avut răbdare, a refuzat multe roluri şi a aşteptat momentul potrivit pentru a-şi face o întoarcere ca-n filme! Ceea ce s-a şi întâmplat. În anul 1967 filmul „Ghici cine vine la cină” i-a adus al doilea premiu Oscar, un an mai târziu a primit al treilea trofeu pentru „Leul în iarnă”, iar în anul 1981, al patrulea, pentru producţia „Pe lacul auriu”, unde a jucat alături de Henry Fonda.

Hepburn a apărut o singură dată la gala premiilor Oscar, în anul 1974. „Sunt dovada vie că o persoană poate aştepta 41 de ani pentru a înceta să mai fie egoistă”, a spus atunci actriţa.

N-a fost însă deloc egoistă în viaţa personală. A avut o relaţie de 27 de ani cu actorul Spencer Tracy, iar cei doi au fost inseparabili.

Într-o epocă în care la Hollywood făceau carieră dimensiunile 90-60-90, Katharine Hepburn a mizat pe inteligenţă, încăpăţânare şi luciditate. Calităţi care au însoţit-o până la sfârşitul vieţii. În unul din ultimele interviuri, mărturisea: „Nu aş schimba nimic din ce am făcut”.

Katharine Hepburn a murit la 96 de ani, dar moştenirea pe care a lăsat-o este astăzi mai vie ca oricând. Nu degeaba, o altă mare actriţă, Meryl Streep, spunea despre Hepburn că a fost templul după care s-au modelat foarte multe femei inteligente ale secolului XX.


Gala Premiilor Oscar, ajunsă de cea de-a 88 a ediţie, este transmisă în direct de la Los Angeles, pe 28 februarie. 

Sosirea vedetelor pe covorul roşu, predicţiile specialiştilor şi Gala prezentată de Chris Rock sunt transmise în direct, în exclusivitate în România, pe Digi24 şi Digi Film, de la ora 01.20 noaptea şi până în jurul orei 6 dimineaţa, ora României. 

Iubitorii de film se vor bucura de o transmisie live, fără pauze, în afara celor de la ceremonia din Los Angeles. Și în acest an, gazdele transmisiei vor fi criticul de film Irina Margareta Nistor și jurnalista Digi24 Oana Zamfir.