Sari la conținut

OSCAR 2016. Povestea celui care a câștigat cele mai multe premii ale Academiei

În anul 1932, la vârsta de 31 de ani, Walt Disney ajungea la cea de-a cincea gală a Premiilor Oscar. Acolo, a fost recompensat cu un Oscar onorific pentru crearea celebrului Mickey Mouse, dar şi o statuetă pentru cel mai bun scurtmetraj animat, "Flowers and Trees". La următoarele şapte gale ale Oscarurilor, Disney a primit mai multe nominalizări, dar a şi obţinut numeroase premii.

De altfel, Academia Americană de Film l-a premiat în anul 1939 pentru "Albă ca Zăpada şi cei şapte pitici" cu un Oscar de dimensiuni normale şi şapte mai mici! Premiul de atunci a fost acordat pentru "inovaţia adusă pe marele ecran, care a fermecat milioane de oameni".

Anul 1954 a fost anul Disney. Acesta a reuşit, ca în basme, să câştige cât n-au câştigat alţii în 50 de ani: nu mai puţin de patru statuete Oscar! Pentru cel mai bun scurtmetraj, cel mai bun scurtmetraj animat, cel mai bun documentar şi cel mai bun scurtmetraj documentar.

"Walt Disney a fost un dictator care a condus studioul său cu o mână de fier. Acelaşi Walt Disney a fost un om generos care iubea să-i facă pe alţii fericiţi", aşa l-au descris jurnaliştii americani pe cineastul care a adus zâmbetul pe buzele copiilor de toate vârstele.


Gala Premiilor Oscar, ajunsă de cea de-a 88 a ediţie, este transmisă în direct de la Los Angeles, pe 28 februarie. 

Sosirea vedetelor pe covorul roşu, predicţiile specialiştilor şi Gala prezentată de Chris Rock sunt transmise în direct, în exclusivitate în România, pe Digi24 şi Digi Film, de la ora 01.20 noaptea şi până în jurul orei 6 dimineaţa, ora României. 

Iubitorii de film se vor bucura de o transmisie live, fără pauze, în afara celor de la ceremonia din Los Angeles. Și în acest an, gazdele transmisiei vor fi criticul de film Irina Margareta Nistor și jurnalista Digi24 Oana Zamfir.