Surprize la Oscar. Când toată lumea se așteaptă la un câștigător și este anunțat un altul

Data publicării:
statuete oscar - GettyImages-511884366

BBC a realizat un top 10 al celor mai mari dezamăgiri din istoria premiilor Oscar. 

Clark Gable şi Jimmy Stewart

Una dintre marile dezamăgiri din istoria Oscarurilor a fost câştigarea premiului pentru cel mai bun actor de către Robert Donat în 1939, pentru rolul din „Goodbye Mr Chips”. Specialiştii spun că anul 1939 a fost unul dintre cei buni pentru Hollywood şi că interpretările lui Clark Gable (Rhet Butler în „Pe aripile vântului”) şi a lui Jimmy Stewart ca politicianul idealist din „Mr. Smith Goes to Washington” au fost senzaţionale. Oscarul a mers, însă, către Robert Donat, a cărui interpretare nu a fost atât de convingătoare ca ale celor doi.

Mulţi istorici de film consideră că Jimmy Stewart a câştigat anul următor Oscarul pentru cel mai bun actor, cu rolul din „The Philadelphia Story” – un rol mult mai puţin solicitant decât cel din „Mr Smith Goes to Washington” – mai degrabă pe post de scuză din partea Academiei pentru că în 1939 nu i s-a dat premiul meritat.

Citizen Kane” a pierdut Oscarul pentru cel mai bun film

Filmul lui Orson Welles despre unul dintre cei mai puternici magnaţi de presă din Statele Unite, Charles Foster Kane, a fost senzaţia anului 1941. Este considerat de criticii de film drept cel mai bun film al tuturor timpurilor. Tema filmului a stârnit, însă, multe controverse la vremea respectivă. Singurul premiu Oscar pe care l-a primit a fost cel pentru cel mai bun scenariu original. În schimb, Oscarul pentru cel mai bun film a fost acordat peliculei „How Green Was My Valley” a lui John Ford.

Grace Kelly, cea mai bună actriţă 

Grace Kelly a câştigat premiul pentru cea mai bună actriţă cu rolul din „The Country Girl”, deşi acesta nu este considerat cel mai bun rol al său. Grace Kelly a făcut roluri mult mai bune în „Rear Window” sau „High Noon”. Interesant este că Grace Kelly a luat Oscarul cu rolul soţiei unui actor, interpretat de Bing Crosby, care se luptă cu alcoolismul, iar principala ei contracandidată, Judy Garland, a jucat un rol similiar.

Judy Garland a făcut un rol remarcabil în „A Star Is Born”, considerat rolul său de maturitate. Producătorii televiziunii NBC erau atât de siguri că ea va câştiga Oscarul, încât au trimis o echipă de filmare la spitalul unde Judy tocmai născuse, ca să-i ia o reacţie.

Francis Ford Coppola a pierdut Oscarul pentru cel mai bun regizor pentru „Naşul”

„Naşul” este unul dintre cel mai influente filme care s-au făcut vreodată. A fost unul dintre primele filme care au avut câştiguri de peste 100 de milioane de dolari în SUA. Francis Ford Coppola avea pe atunci 33 de ani şi era considerat un câştigător sigur al premiului pentru cel mai bun regizor, în 1973. Cu toate acestea, cel care a câştigat a fost Bob Fosse pentru pelicula „Cabaret”. Coppola a primit premiul Oscar pentru cel mai bun regizor doi ani mai târziu, pentru „Nasul II”.

Chariots of Fire” a câştigat Oscarul pentru cel mai bun film în 1982

Dacă anul 1939 este considerat unul dintre cei buni ani din istoria Hollywood-ului, anul care l-ar putea concura este 1981. La categoria cel mai bun film au fost incluse pelicule ca „Raiders of the Lost Ark”, „Atlantic City and Reds”. Filmul lui Warren Beatty, „Atlantic City and Reds” despre viaţa lui John Reed, singurul american îngropat la Zidul Kremlinului pentru importantul său rol în istoria timpurie a Uniunii Sovietice, era considerat un proiect ambiţios. Pelicula era favorită pentru Oscarul pentru cel mai bun film datorită subiectului epic, a intensităţii interviurilor cu oameni care l-au cunoscut pe Reed şi a interpretărilor excelente. Cu toate acestea, câştigătoare a fost drama despre atleţii britanici, „Chariots of Fire”. Warren Beatty a câştigat totuşi Oscarul pentru cel mai bun regizor în aceeaşi seară, pentru „The Internationale”.

Marisa Tomei a câştigat Oscarul pentru cea mai bună actriţă în rol secundar

În 1993, prezentatorul Oscarurilor, Jack Palance, făcea următoarea glumă: „Este printre puţinele dăţi în istoria premiilor Academiei când cinci actriţe străine concurează pentru acelaşi premiu – patru sunt englezoaice şi una e din Brooklyn”. Marisa Tomei era actriţa din Brooklyn şi era nominalizată pentru rolul din „My Cousin Vinny”. Când Jack Palance a anunţat-o drept câştigătoare, toată lumea a crezut că e o glumă. Favoritele erau Vanessa Redgrave pentru rolul din „Howards End” şi Judy Davis pentru rolul din „Husbands and Wives”.

Braveheart” câştigă premiul Oscar pentru cel mai bun film

În 1996, favoritul clar la categoria cel mai bun film era „Apollo 13”, drama lui Ron Howard despre eşecul misiunii NASA pe Lună. A fost însă filmul lui Mel Gibson, „Braveheart”, cel care a primit premiul.

Salvaţi soldatul Ryan” a pierdut Oscarul pentru cel mai bun film

Lui Steven Spielberg i-au trebuit 20 de ani până să câştige Oscarul pentru cel mai bun regizor, pentru „Lista lui Schindler”, în 1994 și a repetat performanţa - ca regizor - cinci ani mai târziu pentru o altă dramă despre Al Doilea Război Mondial, „Saving Private Ryan”. Se deschidea cu una dintre cele mai autentice scene ale debarcării din Normandia care au fost vreodată transpuse într-un film, scenă la care Janusy Kaminski a avut o contribuţie colosală. Toată lumea se aștepta ca filmul de război să câştige și Oscarul pentru cel mai bun film.  În ciuda tuturor previziunilor, câştigător a fost desemnat „Shakespeare in Love”. Explicaţia ar fi că în competiţie a mai fost un film de război foarte bun, al lui Trence Malick, „The Thin Red Line”, ceea ce a făcut ca cele două filme să ia mai puţine voturi decât „Shakespeare in Love”.

Adrien Brody a câştigat premiul pentru cel mai bun actor

Toată lumea a apreciat prestaţia lui Adrien Brody în rolul lui Władysław Szpilman în filmul lui Roman Polanski „The Pianist”, dar aproape nimeni nu se aştepta ca tocmai el să plece acasă cu Oscarul. A avut o concurenţă extraordinară: Michael Caine, Jack Nicholson şi Daniel Day-Lewis care era considerat aproape câştigător pentru rolul lui Bill the Butcher din filmul „Gangs of New York” al lui Martin Scorsese. În 2002, la 29 de ani, Adrien Brody a devenit cel mai tânăr câştigător de Oscar la categoria actor în rol principal, record pe care încă îl mai deţine.

Crash” a câştigat premiul pentru cel mai bun film

„Crash” este catalogat drept cel mai nereuşit film care a câştigat vreodată Oscarul la categoria cel mai bun film, pentru modul plictisitor în care portretizează relaţiile rasiale din America, scăpând din vedere aspectele subtile şi profunde ale problemei. În 2006, marele favorit era „Brokeback Mountain”, un film mult mai interesant şi provocator. Principala critică adusă membrilor Academiei pentru votul dat a fost că au vrut să pară deschişi preferând un film despre problema rasială, dar de fapt s-au dovedit conservatori în ceea ce priveşte relaţiile dintre persoanele de acelaşi sex.

Surse:

http://www.bbc.com/culture/story/20160114-the-10-biggest-oscar-upsets-of-all-time

http://www.historia.ro/exclusiv_web/general/articol/ce-e-citizen-kane-cel-mai-bun-film-al-tuturor-timpurilor

Documentarist: Cristina Rizoiu


Gala Premiilor Oscar, ajunsă de cea de-a 88 a ediţie, este transmisă în direct de la Los Angeles, în noaptea de 28 spre 29 februarie. 

Sosirea vedetelor pe covorul roşu, predicţiile specialiştilor şi Gala prezentată de Chris Rock sunt transmise în direct, în exclusivitate în România, pe Digi24 şi Digi Film, de la ora 01.20 noaptea şi până în jurul orei 7 dimineaţa, ora României. 

Iubitorii de film se vor bucura de o transmisie live, fără pauze, în afara celor de la ceremonia din Los Angeles. Și în acest an, gazdele transmisiei vor fi criticul de film Irina Margareta Nistor și jurnalista Digi24 Oana Zamfir.

Gala premiilor Oscar, transmisă în exclusivitate în România de Digi24 și Digi Film, va putea fi urmărită cu traducere sau sunet original.

Votează-ți favoriții la Premiile Oscar® 2016 și câștigă unul din cele trei sisteme Home Cinema! Dacă favoriții tăi iau Oscarul acasă, vei intra automat în tragerile la sorți pentru câștigarea premiilor! Te poți înscrie în concurs în perioada 22 februarie, ora 09:00 și până la 28 februarie, ora 23:00, prin una din următoarele medii: http://www.digi-film.ro/contests/oscar-2016 sau  http://www.digi24.ro/concursuri/oscar2016/.

Luni, 29 februarie 2016, toți participanții care au răspuns corect la minimum o întrebare, vor fi incluși în tragerea la sorți pentru 3 sisteme Home Cinema.


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri