Viola Davis, singura actriță de culoare premiată cu Oscar, Tony și Emmy

Data actualizării: Data publicării:
89th Annual Academy Awards - Press Room
Foto: Gulliver/ Getty Images

Viola Davis a primit un Oscar pentru cea mai bună actriță în rol secundar pentru rolul în pelicula „Fences”, devenind prima actriță afro-americană care să câștige un premiu Tony, un Emmy și un Oscar.  Actrița a fost la cea de-a treia nominalizare la premiile acordate de Academia Americană de Film și le-a învins la această categorie pe Naomie Harris („Moonlight”), Nicole Kidman („Lion”), Octavia Spencer (”Hidden Figures”) şi Michelle Williams („Manchester by the Sea”). 

89th Annual Academy Awards - Press Room
Foto: Gulliver/ Getty Images

Viola Davis a ținut un discurs emoționant în care a vorbit despre dragostea ei pentru actorie, „singura profesie care sărbătorește ce înseamnă să trăiești”. Actrița a mulțumit familiei ei și lui Denzel Washington, regizorul peliculei „Fences”. 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

 
 Artista americană a mai fost nominalizată la categoria „cea mai bună actriţă în rol secundar”, în 2009, pentru interpretarea din filmul „Doubt”, şi la categoria „cea mai bună actriţă în rol principal”, în 2012, pentru evoluţia sa din pelicula „The Help”.

Născută în 1965, Viola Davis și-a început cariera în 1993, după ce absolvit Academia Juilliard. O actriță foarte versatilă, Viola Davis a primit cele mai înalte disctincții din actorie de-a lungul timpului pentru rolurile interpretate în teatru, în seriale TV și pe marile ecrane. 

În 2001, a câștigat un premiu Tony pentru actorie pentru rolul ei din piesa de teatru King Hedley al II-lea. Succesul pe marile ecrane l-a cunoscut odată cu rolul din pelicul „Doubt” în 2008, rol pentru care a fost nominalizată la Oscar, Globurile de Aur și SAG. Nouă ani mai târziu, Davis a mai câștigat un Tony pentru piesa de teatru „Fences”, piesă de teatru care a fost transpusă pe marele ecran în regia lui Denzel Washington în 2016 și care i-a adus un Oscar actriței. Tot în 2010, a fost nominalizată la Globurile de Aur, BAFTA și Oscar pentru rolul din „The Help”. 

Din 2014, Viola Davis poate fi văzută și pe micile ecrane în rolul avocatei Annalise Keating în serialul „Cum să scapi nepedepsit” și în 2015 a devenit prima actriță de culoare care să câștige un Emmy pentru rolul dintr-un serial dramă.

În 2012, actrița a fost inclusă de Time în lista „100 cele mai influente” persoane din lume. 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri