Mov Crăciun dăruiește un viitor. Andrei Voicu, elevul cu peste 60 de diplome și medalii la concursuri

Data publicării:
digimatinal MOV craciun bradut campanie pentru Bogdan

  

Andrei Voicu, elev în clasa a VIII-a, se pregătește pentru examenele din cadrul Evaluării Naționale, pe care le va susține la vară într-o locuință modestă.

Andrei Voicu: Trebuie să învăț, trebuie să fiu atent, să scriu. Dacă nu aș face asta, ce ar mai rămâne? Părinți bogați nu am care să îmi dea bani pe viitor.

Elena Voicu, mama lui Andrei: I-am explicat că dacă va învăța va avea viața mai ușoară și o să fie răsplătit după munca lui.

La doar 14 ani, elevul se poate lăuda cu un palmares de invidiat. A obținut deja peste 60 de diplome și medalii la concursurile naționale de limba română, cultură generală, matematică și șah.

Andrei Poterașu, director de școală: Pentru alții este o enigmă. Pentru mine nu. Este un tip care își organizează foarte bine timpul. Răspunde foarte bine, totdeauna, la orice este solicitat.

Deși are performanțe deosebite la învățătură, Andrei face eforturi să ajungă la școală, în orașul Buzău. În fiecare zi, este nevoit să facă naveta 16 kilometri, cu microbuzul, din satul Căpățânești.

Andrei Poterașu, director de școală: M-a surprins la el faptul că deși are mai puțin timp liber decât alți copii, face naveta, în niște condiții nu prea bune acasă, învață foarte bine, peste 9.50.

Acasă, Andrei a învățat, însă, cea mai importantă lecție de viață. Să lupte până în pânzele albe pentru ceea ce îşi dorește: să devină unul dintre cei mai buni medici din România.

Andrei Voicu: Mă atrage să ajut oameni, să se simtă bine, pentru că știu cum m-aș simți eu dacă m-ar ajuta cineva în situații de genul și cred că i-aș mulțumi cu viața mea. 

Pasionat de șah

În România, fotbalul și gimnastica sunt sporturile preferate ale copiilor, arată statisticile Institutului Român pentru Evaluare și Strategie. Cu toate acestea, sunt și adolescenți care aleg să facă performanță la „sportul minții”. Andrei Voicu, din Buzău, are în palmares 12 medalii la competițiile interne de șah.

Am ales șahul pentru că necesită anticipare. Trebuie să îți anticipi toate mutările dinainte, trebuie să te gândești și presupune lucru al gândirii, ceea ce mă ajută și la școală”, spune Andrei Voicu.

„El a obținut niște rezultate pe plan național, la concursurile noastre pe linie de palat care au fost gratuite la Vaslui, la Lugoj, la Constanța, la Focșani”, spune Nistor Slabu, antrenor de șah.

Însă, de mai bine de doi ani, Andrei a fost nevoit să renunțe la marea sa pasiune. Nu avea bani pentru taxa de participare la concursuri.

„Mai spre sfârșit, când veneam la antrenamente și nici la concursuri nu puteam să mă mai duc, deja începuse să fie jenant să îi vezi pe toți cum se duc și tu să rămâi acasă”, spune Andrei Voicu.

„Există un regret, întotdeauna, pentru că sunt valori pe care nu toată lumea, să fim sinceri, au bani să poată sponsoriza”, spune Nistor Slabu, antrenor de șah.

Acum, Andrei este elev în clasa a VIII a și se pregătește pentru examenele de Evaluare Națională. În timpul liber, își vizitează profesorul de șah ca să-și antreneze mintea.

„Atunci când jucam șah eram pur și simplu perfect - și nu sunt să mă laud singur. Și acum mai încep să mai apară note de 8, de 7, de 9. Cred că dacă aș fi jucat șah în continuare puteam să fiu la fel de bun”, spune el.

În timp ce, pentru copiii de vârsta lui, fotbalul rămâne în continuare „sportul rege”, Andrei vrea să redevină as la învățătură și „rege” la șah.

Cadouri pentru Andrei

Chiar dacă este pasionat de șah, Andrei este și un fan al fotbalului și mai ales al echipei Dinamo, așa că s-a bucurat de surpriza făcută de fostul fotbalist Florin Bratu. În studioul Digi24, acesta i-a oferit tânărului echipament sportiv.

Iar acesta nu este singurul cadou pentru Andrei. El a mai primit un smartphone de la Digi Mobil, ca și alte cadouri pe care tânărul și le-a dorit, și bani, până la suma de 3.000 de euro, ca ajutor pentru proiectele lui de anul viitor. De asemenea, pe lista cadourilor a fost un coș cu dulciuri.

Andrei spune că va folosi banii pentru a-și cumpăra rechizite și haine și pentru a-și ajuta părinții. „Ei chiar au nevoie”, spune tânărul.



În fiecare dimineață, la Digimatinal, îl veți cunoaște pe unul dintre cei 14 micuți care i-au scris lui Mov Crăciun și i-au spus ce își doresc. Fie că este vorba despre echipamente sportive, electronice de ultimă generație sau cărți, toate acestea se vor descărca din desaga Movului în direct, în fiecare seară, de la 18.45, la Digi24, cu Flavia Negoescu.

Detalii despre campania „Mov Crăciun dăruieşte un viitor” pot fi accesate pe www.digi24.ro.


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri