Mov Crăciun dăruiește un viitor | Paul Tîrlișan, medaliat cu argint la Olimpiada Balcanică de matematică

Data publicării:
mov3 1

Eu la matematică mă pregătesc în plus dar nu fac ceea ce se face la școală pentru că am făcut înainte materia și ca să nu pierd timpul fac în plus pentru olimpiadă”, spune Paul Tîrlişan.

Mama lui Paul face și ea calcule. Vrea ca băiatului ei să nu-i lipsească nimic și să-și urmeze pasiunea.

Totdeauna când a fost nevoie, nu s-a pus problema, chiar dacă trebuia să renunțăm la altceva, era pe prim plan pregătirea lui Paul”, spune Lucreția Tîrlișan, mama lui Paul.

Toată pregătirea şi toate sacrificiile au dat roade. Paul a obţinut în acest an medalia de argint la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru juniori.

„Cea mai importantă medalie este cea obținută la olimpiada balcanică, alte medalii sunt de la concursuri naționale, am și o cupă de la concursul Moisil din 2015”, spune Paul.

Pentru a avea mintea mereu antrenată, adolescentul are nevoie de cărți noi, care să-l inspire, să-l provoace. Însă nu întotdeauna și le poate permite.

Poate să coste 75 de lei sau 100 şi ceva, depinde de culegere”, spune Lucreţia Tîrlişan.

Fire calculată, Paul știe cum va arăta viitorul lui.

Vreau să continui cu matematica, evident, și să încerc și cu informatica, sper să obțin rezultate bune și sper să am o meserie în care să îmbin matematica cu informatica”, mai spune Paul.

Cadourile primite de Paul de la Mov Crăciun

Paul este olimpic la matematică. Este un rezultat pentru care a trebuit să petreacă mii de ore la birou şi să rezolve probleme complicate de algebră şi geometrie. Pe viitor, elevul îşi doreşte să introducă şi informatica în ecuaţie.

Lui Paul, matematica îi deschide o lume fantastică. Cifrele, figurile geometrice şi teoremele au devenit, în timp, cei mai bun prieteni ai elevului.

„De multe ori văd o teoremă, încerc să văd ceea ce spune, chiar și o demonstrație, să văd niște aplicabilități și de multe ori o țin minte, așa, inevitabil”,

Matematica este un tărâm în care adolescentul îşi petrece şi câte 7-8 ore pe zi.

„Munca de pregătire a însemnat pentru mine și timp liber mai puțin, dar cu multe satisfacții pe urmă. Am avut și satisfacții și acestea m-au determinat să fiu mai ambițios după fiecare concurs”, spune Paul Tîrlişan.

„Este foarte serios, extrem de meticulos, responsabil pentru fiecare pas pe care îl face. Avem nevoie de tineri de genul ăsta”, spune profesoara Cerasela Roman.

După muncă, și răsplată. În acest an, Paul a reuşit să se impună pe plan internaţional. A câştigat medalia de argint la Olimpiada Balcanică pentru Juniori.

„Vă dați seama că este de nivel internațional foarte bun. Deci nu cred că suportă comparație la nivel național. E foarte bun”, spune Cerasela Roman, profesoara care-l pregătește de patru ani.

„O inteligență deosebită, Paul este chiar sclipitor. Să spun genial...”, adaugă ea.

„Nu m-am gândit încă la o carieră în matematică pură sau în matematică aplicată, aș vrea să îmbin ceva și cu informatica”, spune Paul Tîrlişan.

Paul are o minte sclipitoare. Și cum matematica merge mână în mână cu informatica, pe langă cifre, figuri geometrice şi teoreme, în lumea adolescentului vor apărea în curând și codurile de programare.  

De la Mov Crăciun, Paul a primit un set de culegeri și un nou smartphone de la Digi Mobil. Acestea au fost cumpărate din cei 3.000 de euro pe care Moșul i-a pus pregătit pentru fiecare dintre copiii beneficiari ai campaniei. Restul banilor vor ajunge la Paul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri