Mov Crăciun dăruiește un viitor. Povestea micului violonist premiat de zeci de ori

Data publicării:
mov

Cât de greu este să ajungi un artist renumit? Pentru unii dintre noi, poate părea simplu: totul e să ai talent. De cele mai multe ori, însă, ceea ce trăim diferă mult de ceea ce visăm. Dragoș Rușanu are 10 ani, iubește vioara și îți dorește să ajungă un instrumentist aplaudat în marile săli de concerte ale lumii. Dar viața băiatului și a familiei lui nu este la fel de bună pe cât ar merita-o.

Emil Ruşanu îşi creşte singur cei doi copii, pe Mihaela şi pe Dragoş. Băiatul are numai 10 ani, dar este deja un violonist multipremiat.

Îi e greu să ne întrețină și să ne ducă și la școală, nu are timp să studieze și el și să facă ce vrea”, spune Dragoș, elev în clasa a V-a la Liceul „Dinu Lipatti”.

Am renunțat. Și renunț în fiecare zi, aproape, la multe. Dar nu-mi pare rău. Pentru copiii mei, nu contează la ce renunț și cât renunț!”, spune Emil Rușanu.

După ce a rămas unicul adult din familie, tatăl a fost nevoit să o ia de la zero. Și se descurcă în situații cu totul noi.

Vine cu niște cămăși călcate... Mă-ntreb dacă eu aș fi în stare să le calc așa. A-nvățat! Și-a zis: "Doamnă, am stat la prima cămașă o oră, m-am chinuit... Dar acum m-am specializat deja, merge totul strună!". Mâncare, gătit, spălat, dus la școală, luat de la școală, și pe fată, și pe el... Se descurcă cum poate, dar probabil că, undeva, cineva îl va vedea”, spune Magdalena Ursu, profesor de vioară.

Profesoara care îi predă lui Dragoș vioara l-a îndrăgit din prima clipă. Aşa că l-a ajutat să se înscrie la cursuri de tip master class, susținute de artiști renumiți.

Ca să se poată adapta oricăror probleme, oricăror situații, să intre în viață și să poată fi și străpân pe el. Eu i le-am plătit! Pentru că am zis că merită!”, spune profesoara.

Doamna profesoară este un mare ajutor, pentru mine, personal. Fără dânsa nu aș fi reușit. Dânsa m-a ajutat mult de tot și încă mă susține. Asta înseamnă că eu n-am făcut rău nimănui și Dumnezeu m-ajută, pe alte părți”, spune Emil Rușanu.

Dragoș este un copil, dar a înțeles că tatăl său face sacrificii pentru el și sora lui. Așa că băiatul își gestionează atent fiecare ban.

Este un băiat foarte foarte chibzuit. Nu cere, nu e pretențios. Dacă, la anumite concursuri, acele premii pe care le primește sunt și material oglindite, el toți acei bani și-i strânge. Nu-i cheltuiește. Și zice că-i strânge ca să poată să aibă, să vadă când reușește să strângă bani, să-și ia o vioară bună. Deci nu-și cumpără pentru el nimic. Nici sucuri nu dorește, nici dulce, cum fac toți copiii. Pentru că știe că are nevoie să-i strângă. Că n-are din ce, altfel”, spune Magdalena Ursu.

Chiar dacă au destule lipsuri, cei trei membri ai familiei Rușanu găsesc motive să fie optimiști.

Faptul că ne vedem în fiecare zi, faptul că stăm la masă împreună și că spunem o glumă, și că râdem, și că suntem sănătoși, e de-ajuns”, spune Emil Rușanu.

Dragoș a participat la primul său concurs la scurtă vreme după ce a intrat în clasa întâi. Acum, la 10 ani şi jumătate, este, deja, de două ori olimpic naţional la vioară. A adunat zeci de diplome și trofee. Chiar dacă este un obișnuit al festivităților de premiere, băiatul recunoaște că are, în continuare, emoții mari.

Sursa: Digi24 TV

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri