NĂSCUT ÎN ROMÂNIA. Miracolele din sălile de operaţie

Data publicării:
bebelus incubator mediafax

O fetiţă de nouă ani care nu a stat niciodată în picioare. Nu a păşit niciodată ca un om obişnuit. Nu a mers niciodată. Totul din cauza unei afecţiuni genetice care i-a afectat picioarele. Până acum niciun alt medic nu le-a dat parinţilor vreo speranţă că fetiţa lor va duce o viaţă normală. Dimpotriva, li s-a spus că fetiţa nu va trăi. Dar mama Andreei nu s-a lasat învinsă.

Îl văzusem la televizor pe domnul profesor şi m-am hotărât într-o zi. Am luat câteva schimburi într-o gentuţă şi am luat microbuzul de la noi, de la Piatra Neamţ, şi am venit aici”, a povestit mama fetiței.

Nicio carte de medicină, niciun tratat nu descria vreun caz asemănător. Profesorul Burnei a trebuit să caute soluţii, să improvizeze, aşa că tehnica de operaţie este unică în lume.

Muşchii vor fi secţionaţi parţial sau total sau acolo unde va fi cazul vom face tenomioplastii pentru a crea un nou tendon astfel încât ea să îşi reaia mersul. Adică să facă felexia genunchiului. După un an, cel mult un an şi jumătate copilul va fi normal”, a explicat doctorul Gheorghe Burnei.

E ceea ce speră din tot sufletul părinţii. Aşa cum s-a întâmplat acum 13 ani în familia Timeei Balogh, primul copil din România care a beneficiat de un transplant de ficat.

Timi, cum o alintă părinţii, avea doar un an atunci. Acum este o adolescentă tipică, veselă şi plină de viaţă. Părinţii ei nu îşi puneau mari speranţe într-o operaţie care în anul 2000 se făcea pentru prima dată în România. Donatorul a fost chiar mama ei, care spune că nici până în prezent nu a avut tăria să vizioneze filmarea cu operaţia fiicei sale. Tatăl îşi aminteşte de orele chinuitoare din faţa sălii de operaţie.

Operaţia a fost foarte lungă. De la 8 dimineaţa până seara la 9. Am pierdut noţiunea timpului. S-a lucrat în două echipe, a fost dificil dar, in mare parte, fara probleme, a decurs totul conform protocolului”, a povestit Bella Balogh, tatal Timeei.

Datorită succesului acestei operaţii alţi zeci de copii au putut fi salvaţi. La Târgu-Mureş, copii ce pareau condamnati la moarte trăiesc şi astăzi datorită doctorilor de la secţia de chirurgie cardiovasculară. Au operat pe inimă bebeluşi de numai 900 de grame, la câteva zile de la naştere. Profesorul Radu Deac era directorul Institutului Inimii când s-a facut cea mai riscanta operatie de la acea vreme.

Doctorul Suciu a operat în incubatorul respectiv acest copil şi a fost salvat. Este ceva neobişnuit, extraordinar, dar care a dovedit că se poate face. O echipă întreagă, de anestezişti, cardiologi, pediatrii, chirurgi cooperează pentru realizarea acestei intervenţii cu succes”, afirmă prof. dr. Radu Deac, fostul director al Institutului Inimii din Târgu-Mureş.

Aceste operaţii făcute la noi sunt mult mai ieftine decât dacă ar fi trimişi copiii la spitale din străinătate. În afara ţării, o operaţie de chirurgie cardiacă pediatrică poate costa de la 20.000 de euro.

Mulți părinţi sunt însă nevoiți să strângă aceşti bani deoarece una dintre problemele sistemului, în privinţa chirurgiei cardiovasculare pediatrice, este numărul mic de specialişti.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri