NĂSCUT ÎN ROMÂNIA. Paradoxurile medicinei românești

Data publicării:
copil la spital mfax-1

La 60 de kilometri distanţă, la Ploieşti, copiii sunt trataţi printre gândaci în saloane dezolante. 

Spitalul Marie Curie are cea mai modernă secţie de chirurgie cardiovasculară din România. Aici ar trebui operaţi o parte dintre bebeluşii care se nasc cu malformaţii la inimă. Într-una din sălile secţiei se află singurul angiograf biplan din ţară, iar masa destinată operaţiilor de neurochirurgie nu a fost niciodată folosită. În total, o investiţie de 3,5 milioane de euro, făcută între 2009 şi 2011. Coordonatorul proiectului spune că totul s-a făcut sub îndrumarea Ministerului Sănătăţii şi, de-a lungul anilor, au existat promisiuni că se vor face şi angajările necesare, de medici şi asistente.

„Toată lumea promite tot timpul. Nu mai știu ce să cred, unde se opresc lucrurile. Acum vreo cateva luni, managerul ne-a spus ca este ilegal să angajeze asistente, pentru că nu există buget”, a spus Alexandru Popa, preşedintele Asociaţiei Inima Copiilor.

Drept urmare, nici acum schema de personal nu e completă. Anul trecut, în noiembrie, secretarul de stat Raed Araft invitase la Bucureşti medici din Italia ca să îi pregătească pe doctorii din România. 

Între timp, medicii care erau dispuşi să lase străinătatea pentru a lucra în ţară s-au săturat să stea degeaba.

În România se nasc, în fiecare an, în jur de 1.200 de copii cu malformaţii cardiace, iar medicii de la Cluj şi la Târgu Mureş, singurele locuri unde se fac astfel de operaţii, nu pot trata mai mult de 500 bebeluşi pe an. Prea puţini părinţi reuşesc să plece în străinătate. Restul copiilor mor cu zile.

Cu schelele încă pe faţadă, această clădire va găzdui, tot în Bucureşti o nouă secţie de chirurgie cardiovasculară pentru copii.

Acum doi ani, în Bucureşti nu exista nicio secţie de chirurgie cardiovasculară. Acum vor fi nu doar una, ci două secţii unde vor putea fi operaţi pe inimă copiii bolnavi. La Spitalul Grigore Alexandrescu se investesc 15 milioane de euro într-o clădire ultramodernă de patru etaje. Spre deosebire de Spitalul Marie Curie, aici, în vreme ce clădirea capătă contur, medicii sunt la specializare în străinătate.

În ţară, situaţia copiilor internaţi în spitale este cât se poate de dramatică.

Spitalul de copii din Ploieşti. După apariţia în presă a imaginilor, reporterii Digi24 au filmat din nou în saloanele sunt internaţi copiii. Au gasit aceleaşi găleţi pline cu gunoi și gândaci, deşi inspectorii de la Direcţia de Sănătate Publică dăduseră un avertisment conducerii. În ciuda insecticidelor, gândacii nu s-au lasat învinşi. Este paradoxul medicinei româneşti. În vreme ce în spitalele dotate nu există persoanal, în cele unde sunt suficienţi medici nu sunt condiţii.

În România, statul nu alocă fonduri suficiente pentru copilul ajuns la o secţie de terapie intensivă. Ca un exemplu, în Occident, pentru un nou născut îngrijit la terapie intensivă se primesc între 2.000 şi 3.000 de euro/zi. La noi, medicii s-ar bucura să primească măcar 2.000 de lei pe zi. De multe ori, însă, părinţii acoperă din banii lor costurile tratamentului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri