SUMMIT NATO. Secretarul general al Alianței: „Rămânem uniți în sprijinul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Nimeni nu vrea război”

Data publicării:
SUMMIT NATO POZA GRUP MEDIAFAX

 

(FOTO Reuniune SUMMIT NATO - MEDIAFAX)

PRINCIPALELE DECLARAȚII ALE LUI ANDERS FOGH RASMUSSEN ȘI PETRO POROȘENKO:

ACTUALIZARE 21.41Nimeni nu vrea un război în acest moment. Toată lumea îşi doreşte o soluţie diplomatică. Dacă Rusia va interveni în continuare, comunitatea internaţională va răspunde prin sancţiuni economice mult mai aspre”, a spus secretarul general al NATO.

„Ucraina se luptă pentru pace. Ucraina nu este cea care a început războiul. Ucraina este cea agresată. Încercăm să facem tot ce este posibil pentru a opri imediat ostilităţile şi asta pentru că Ucraina este cea care plăteşte cel mai mare preţ, zilnic, prin soldaţi care mor, a civililor inocenţi şi eu ca preşedinte al Ucrainei sunt gata să fac tot ce este posibil pentru a opri acest război”, a declarat, la rândul său, Petro Poroşenko.   


ACTUALIZARE 21.23.Rusia nu a făcut nici măcar un pas pentru a face posibilă încheierea păcii. În loc să detensioneze criza, Rusia nu a făcut decât să o adâncească. Ceea ce se întâmplă acum în Ucraina are implicaţii serioase pentru securitatea şi stabilitatea întregii zone euro-atlantice”, a declarat secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, într-o conferință de presă susținută împreună cu președintele ucrainean, Petro Poroșenko.

„Rămânem uniţi în sprijinul nostru pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, în cadrul graniţelor sale recunoscute la nivel internaţional. Condamnăm cu fermitate încălcările repetate ale legislaţiei internaţionale de către Rusia. Rusia trebui să pună capăt acţiunilor sale agresive împotriva Ucrainei. Rusia trebuie să-şi retragă miile de soldaţi din Ucraina şi din regiunea frontalieră şi trebuie să nu-i mai sprijine pe separatiştii din Ucraina”, a mai spus secretarul general al NATO.

ACTUALIZARE 19.13. Liderii NATO dezbat, la această oră, situația din Ucraina. Secretarul general al NATO și președintele Ucrainei vor susține, în această seară, o conferință de presă.


Sunt prezenţi la Newport zeci de premieri şi de preşedinţi de ţară, plus militari de rang înalt şi miniştri, care încearcă să găsească soluţii pentru conflictele din Ucraina, Irak, Siria, Libia şi Afganistan.

De altfel, retragerea din Afganistan a fost primul subiect luat în dicuţie, căci misiunea NATO acolo se transformă la finele acestui an, după mai bine de un deceniu în care Alianţa a avut obiectivul extrem de dificil de a restabili ordinea într-o ţară măcinată de atacurile insurgenţilor.

(VIDEO - Trimisul special Digi24, Sanda Nicola, la Newport)

Simbolic, discuţiile au început cu o ceremonie de omagiere a militarilor care şi-au găsit sfârşitul în teatrele de operaţiuni ale NATO, inclusiv în Aganistan.

(VIDEO - Ceremonia de omagiere a militarilor)

După acest moment solemn, liderii politici şi militari ai celor 28 de state membre NATO şi secretarul general al Alianţei Nord Atlantice au început discuţiile despre misiunea din Afganistan, care se încheie la sfârşitul acestui an.

A fost cea mai amplă operaţiune NATO, iar acum Alianţa trebuie să stabilească exact cum poate ajuta Afganistanul şi după retragerea completă a militarilor combatanţi.

Şi România a luat parte la această misiune. 23 de soldaţi şi-au pierdut viaţa pe frontul din Afganistan.

Criza din Ucraina, pe agenda NATO

Chiar în debutul SUMMITULUI NATO, secretarul general NATO, a ţinut să transmită încă un mesaj Rusiei. Potrivit lui Anders Fogh Rasmussen, cea mai puternică alianţă militară din lume are toate mijloacele, deopotrivă armate şi diplomatice, pentru a face faţă oricărei ameninţări.

Oficialii Alianţei s-au folosit de contextul actualei reuniuni, cruciale pentru securitatea mondială, să someze încă o dată Rusia să îşi retragă trupele din Ucraina şi de la graniţa cu Ucraina.

Potrivit unui înalt oficial al NATO, aproximativ 3.000 de soldaţi ruşi şi tancuri s-ar afla în Ucraina. Rusia respinge acuzaţiile, ba mai mult trece la rândul ei la atac prin vocea ministrului de externe Serghei Lavrov care spune că invitarea Ucrainei să adere la NATO pune în pericol procesul de pace.

„Am fost clari de la început că toate măsurile pe care le-am luat, toate măsurile pe care le vom lua pentru a asigura apărarea colectivă a aliaţilor respectă pe deplin Tratatul NATO-Rusia. Este clar pentru toată lumea că Rusia a încălcat principiile fundamentale ale Tratatului. Am decis, în timp ce am suspendat toată cooperarea cu Rusia, că vom păstra acest canal politic deschis, canalul deschis pentru dialog politic şi diplomatic cu Moscova”, a spus Anders Fogh Rasmussen, secretarul general al NATO.

Rusia nu este, însă, intimidată de avertismentele NATO şi avertizează, la rândul său, că orice apropiere a Ucrainei de Alianţa Nord-Atlantică va avea consecinţe.

„În aceste momente în care începem să găsim puncte comune de abordare pentru a rezolva problemele dintre Kiev şi miliţiile separatiste, chiar în aceste momente, autorităţile de la Kiev cer ca Ucraina să renunţe la statutul de ţară neutră şi să înceapă procedura de aderare la NATO.

Unii dintre partenerii noştri vestici, inclusiv cel mai influent dintre ei, Statele Unite, îşi doresc ca NATO să câştige. Ei vor ca America să dicteze tuturor”, a replicat Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe.

În Ţara Galilor, preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko s-a întâlnit, înaintea începerii lucrărilor SUMMITULUI NATO, cu preşedinţii american şi francez, cu cancelarul german şi cu premierii Marii Britanii şi Italiei. Liderul de la Kiev aşteaptă un ajutor din partea NATO, pentru a pune capăt conflictului armat din estul ţării.


 

(VIDEO - Trimisul special Digi24, Sanda Nicola, la Newport) 

Traian Băsescu a anunțat, înainte de plecarea spre Ţara Galilor, că avioane NATO vor staționa în România. Șeful statului a precizat obiectivele României pentru acest summit. Traian Băsescu va cere mai multe nave NATO pe Marea Neagră, în contextul crizei din Ucraina. România este în afara oricărei ameninţări, susţine preşedintele, dar numai dacă situaţia se menţine în limitele raţionalului.

Pe lângă avioanele de luptă ale NATO, în România vor ajunge şi 200 de militari ai Alianţei Nord-Atlantice, care se vor ocupa de mentenanţa aeronavelor.

România şi-a asumat de asemenea să se ocupe de unul dintre cele patru programe ale NATO privind securitatea Ucrainei, este vorba despre siguranţa cibernetică. Iar la SUMMITUL NATO din ȚARA GALILOR, preşedintele va cere întărirea flancului estic al Alianţei. Ceea ce presupune inclusiv o mai mare prezenţă a navelor NATO pe Marea Neagră.

Şeful statului consideră că intervenţia NATO împotriva forţelor care se află la frontiera unui stat aliat este obligatorie. O prioritate pentru România va fi, mai spune preşedintele, creşterea bugetului Apărării la 2%.

La reuniunea Consiliului European de săptămâna trecută, premierul David Cameron le-ar fi spus celorlalţi lideri europeni că occidentalii riscă să repete greşelile de la Munchen din 1938 când, practic, prin comportamentul lor englezii și francezii l-au încurajat pe Hitler să invadeze Polonia, ceea ce a dus la cel de-al Doilea Război Mondial.

„Riscăm să repetăm greșelile de la Munchen. Nu putem ști ce va urma (...) De data aceasta nu putem satisface cererile lui Putin. Deja a luat Crimeea și nu îi putem permite să ia toată țara”, a declarat şeful executivului de la Londra, potrivit ziarului La Repubblica.

SUMMITUL NATO 2014 ÎN CIFRE

La Newport, liderii Alianţei Nord Atlantice trebuie să dea asigurări că Alianţa este scut protector pentru 900 de milioane de oameni din ţările membre.

„Este un summit crucial pentru că, pentru prima dată, cred că ne dăm seama că Vestul se confruntă cu ameninţări multiple din întreaga lume”, afirmă Robin Niblett, director Chatham House.

Unii comentatori spun că acesta este momentul în care NATO trebuie să schimbe ordinea priorităţilor şi modul în care reacţionează într-o situaţie de criză.

„Cred că NATO suferă de o criză de personalitate în acest moment. Pe de o parte, vrea să fie în continuare cea mai mare alianţă militară din lume, care să poată face faţă provocărilor Rusiei şi care să determine Kremlinul şi pe Vladimir Putin să se gândească de două ori. Dar, pe de altă parte, are o filosofie prin care nu vrea să escaladeze o situaţie”, relatează Alistair Bunkall, corespondent Skynews.

În aşteptarea deciziilor, organizatorii summitului se asigură că totul este pus la punct pentru reuniunea la care iau parte 60 de şefi de stat, 70 de miniştri de Externe şi 70 de miniştri ai Apărării. Măsurile de securitate au fost sporite nu doar la Newport, unde are loc summitului, ci şi în oraşele vecine: Cardiff şi Bristol. Şase nave militare au sosit deja în Golful Cardiff.

Nu sunt neglijate nici celelalte pregătiri. Trei fanfare militare vor da tonul ceremoniilor oficiale şi 800 de oameni au fost instruiţi ce să facă pas cu pas la Celtic Manor, hotelul care găzduieşte reuniunea. Participanţii la summit sunt cazaţi în 80 de hoteluri din trei oraşe şi, în total, s-au adunat nu mai puţin de 24.000 de nopţi de cazare. Bucătarii au şi ei multă treabă: trebuie să pregătească 15.000 de porţii de mâncare.

Digi24, la summitul NATO din Țara Galilor

NATO se află în faţa unei imense provocări, criza din Ucraina, şi în toiul aceste crize incepe astăzi SUMMITUL NATO DIN ȚARA GALILOR, o întâlnire socotită a fi una dintre cele mai importante de după încheierea Războiului Rece. Iar Digi24 va fi acolo! Trimişii noştri speciali, Sanda Nicola şi Toma Petcu, vor relata, în direct, începând chiar din această seară, despre deciziile care vor influenţa securitatea mondială.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri