Demisia, o armă în războiul cu Justiția

Data publicării:
parlamentari-fara-de-lege-1

9 aprilie 1996, Săptămâna Patimilor. Traian Băsescu, atunci deputat al Partidului Democrat, anunţa că părăseşte Legislativul.

În calitate de marinar al flotei maritime române, am obligaţia să demonstrez echipajelor de la bordul navelor petroliere ale ţării, alături de care adesea am înfruntat natura, că am rămas acelaşi comandant aspru, dar drept, care a ştiut şi ştie ce este demnitatea şi onoarea.

Demnitatea şi onoarea erau invocate în contextul unor acuzaţii cu privire la flota maritimă a României. Valerian Stan, fost secretar de stat în Guvernul Victor Ciorbea, susţine că vorbele lui Traian Băsescu erau goale.

Procurorii i-au spus că, între 1995 şi 1996, Parchetul Curţii Supreme nu a avut spre soluţionare niciun dosar cu asemenea obiect.

Mai mult, Parchetul s-ar fi sesizat în 1997, ulterior demarării verificărilor de către Valerian Stan.

Traian Băsescu a revenit în Parlament în următoarea legislatură. A părăsit-o în favoarea mandatului de primar general al Capitalei.

Recent, DNA a clasat dosarul Flota, în care Traian Băsescu era acuzat de abuz în serviciu, fals intelectual şi delapidare.

Dan Voiculescu: Am luat decizia ca începând de astăzi, 28 ianuarie 2013, să renunț la imunitatea parlamentară.

Şase zile a fost senator Dan Voiculescu în această legislatură. Era a treia oară când fondatorul Partidului Conservator demisiona din Legislativ.

Pe 8 august 2014, Dan Voiculescu a fost condamnat la 10 ani de închisoare. În calitate de lider de partid aflat la putere, şi-a folosit influenţa pentru ca firma lui, Grivco, să achiziţioneze pachetul majoritar de acţiuni al Institutului de Cercetări Alimentare.

Nici Miron Mitrea nu a rămas consecvent demisiei. În 2008, cu trei luni înaintea alegerilor parlamentare, renunţa la calitatea de deputat. Era acuzat de faptul că, atunci când a fost ministru, a primit necuvenit materiale de construcţii pentru casa mamei sale.

A candidat din nou, a fost din nou ales, iar în 2009 a fost trimis în judecată. Cinci ani mai târziu, instanţa supremă l-a condamnat la doi ani de închisoare cu executare. Sentinţa a fost atacată cu recurs.

Singurul care nu a revenit în Parlament după demisie este Iosif Secăşan, fost senator PNL. A plecat după ce numele îi apăruse în dosarul unor medici din Caraş-Severin care acordau pensii de boală contra unor sume de bani.

Iosif Secășan: Nu doresc să aduc în continuare prejudicii de imagine Senatului României și Partidului Național Liberal. Îmi depun azi demisia, vă rog să o acceptați.

Între cei care au părăsit Legislativul, acuzaţi fiind de procurori, sunt şi foştii deputaţi Alin Trăşculescu, Viorel Hrebenciuc, Ioan Adam şi Mihail Boldea. Ultimii doi şi-au trimis demisia din spatele gratiilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri