Muzeul ouălor încondeiate. Lucia Condrea a adunat 5.000 de exponate din toată lumea

Data publicării:
oua muzeu

Pasionată deopotrivă de tehnica decorării ouălor şi de plăcerea de a colecţiona, Lucia Condrea are acum mii de exponate care atrag turiştii la Moldoviţa. Ouăle sunt pictate, decorate cu mărgele sau paie, închistrate, decupate sau sculptate, împodobite cu pietre prețioase sau foiță de aur.

„De la păsărele, de la rândunici și nu numai, prepelițe, papagali, începand de la găină, rață, gască, emu, nandu, struț și nu numai, tot ce s-a putut achiziționa. Este o colecție adunată în timp de 22 de ani, 22 de ani care-mi aduc aminte cu bucurie locul și persoana respectivă cu care am făcut schimb”, spune Lucia Condrea.

Totul a pornit de la un ou care acum are 120 de ani, pe care Lucia Condrea l-a primit moștenire de la bunici.

„Cel mai tânăr ou are în jur de 40-45 de ani, ele sunt pline, sunt ușoare pt că albușul s-a evaporat iar gălbenușul s-a cristalizat”, spune proprietara muzeului.

O secțiune specială este aceea cu ouăle decorate chiar de artistă cu o tehnică recunoscută la nivel mondial, pentru care a şi fost premiată. Arta Luciei Condrea rafinează în desenul de pe ouă simbolistica religioasă şi motive tradiționale de pe ii, ștergare și basmale.

„Ele includ, înglobează lucruri extraordinar de frumoase din arta popular românească, din tradițiile cele mai frumoase, din sufletul oamenilor acestor zone, din frumusețea sărbătorilor pascale”, spune Traian Condrea.

În zona exponatelor internaționale sunt şi creații ale unor artiști cu semnătură recunoscută. Replicile Faberge și ouăle sculptate sunt atracţia principală a acestei părţi din muzeu.

„Acum am adus lucrări din Noua Zeelandă, sunt lucrări care sunt uluitoare, nu poți să crezi că această coajă firavă de ou are atâta încărcătură”, spune Lucia Condrea.

Artista a avut şansa ca familia să o încurajeze atunci când a început să viseze la un muzeu al oului ca element de decor şi simbol pascal.

„Muzeul exista într-o cameră în casă, în sufrageria noastră, chiar și acolo veneau turiști. Normal că spațiul era prea mic, au început să apară modele și ouă tot mai multe și ne-a venit ideea să construim un muzeu lângă casa noastră. Ouăle ne-au dictat nouă să facem acest muzeu, nu a fost invers, a fost o necesitate firească să construim acest muzeu să le facem loc lor”, spune Traian Condrea.

De atunci, spațiul expoziţiei s-a îmbogăţit cu zeci de vitrine în faţa cărora turiștii descoperă frumuseţi despre care nu ştiau că există.

Unii dintre turişti ar fi vrut să cumpere câteva exponate, însă niciun preţ nu a fost suficient de convingător pentru familia Condrea. Preţ au doar cele decorate pentru a fi vândute în preajma Paştelui. Cele de struţ ajung să coste chiar 2.000 de euro bucata, pentru un model complex, plin de migală, talent şi originalitate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri