Una dintre statuile care îl înfățișează pe monseniorul Ghika a scăpat de furia comuniștilor pentru că nu se știa pe cine reprezintă

Data publicării:
statui

Sculptura din bronz din curtea Muzeului de Artă înfăţişează un bătrân distins care ţine în mâna stângă o carte. Lucrarea are o poveste impresionantă. A fost expusa în muzeu încă din anii 60 și prea puțini știau pe cine reprezinta. I se spunea „cărturarul”. În fapt, modelul sculpturii a fost monseniorul Vladmir Ghika. O simplă statuie a reușit să insulte inteligenta securității și să sfideze regimul. Nu era deloc simplu ca bătrânul ucis de comuniști la Jilava, pentru că nu s-a lepădat de credința sa, să aibă statuie în plin totalitarism.

„Este o statuie creată de sculptorul Gheorghe Anghel, care, de altfel, l-a şi cunoscut pe monseniorul Vladimir Ghika, la Paris, în timpul studiilor. Este o piesă importantă, este o lucrare de calitate a sculptorului Gheorghe Anghel, care s-a specializat în genul acesta de reprezentări solemne ale unor personaje cunoscute, în atitudini serioase și deosebit de expresive”, explică Ana Pătru, reprezentant al Muzeului Național de Artă.

Gheorghe Anghel l-a cunoscut pe Monseniorul Vladimir Ghika la Paris, în perioada studiilor, şi în semn de mulţumire pentru ajutorul şi lecţiile de credinţă primit  l-a ales ca model pentru statuie. Sculptura nu făcea nicio referire la preotul român, aşa că nu a fost distrusă. A fost o scăpare a cenzurii. Din anul 2000, Cărturarul a ajuns în curtea muzeului și lumea a aflat pe cine reprezintă cu adevărat. 

În piaţa care poartă numele părintelui există o altă statuie, realizată tot de Gheorghe Anghel. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri