Adevărații edili | Primarul care a modernizat Constanța și Mamaia

Data publicării:
cazinou constanta
Edilul care a modernizat oraşul de la malul mării

Ion Bănescu a avut idei indrăzneţe pentru început de secol XX, a gândit şi a lucrat în stil mare. A introdus iluminatul public, a avut iniţiativa alimentarii oraşului Constanta cu apa potabila adusă din Dunăre. De asemenea, tot el a susţinut lucrările de consolidare a ţărmului mării, a sistematizat oraşul şi l-a împărţit pe baza unui plan rectangular.

„În primul rând, el a avut o idee extraordinară, aceea a extinderii oraşului nostru către nord. El este cel care a creat Cartierul Românesc, o zonă bine sistematizată, iar ideea de sistematizare urbană, destul de nouă pe vremea aceea la Constanţa, în care oamenilor li s-au dat loturi mici de 200-250 de metri de metri pătraţi, dar cu preţuri simbolice şi în rate care puteau fi plătite până la sfârşitul vieţii”, a explicat Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă.

Ion Bănescu a racordat orientala Dobroge la Europa şi a crezut, în special, în educaţie. A fondat învăţământul modern din Dobrogea şi a introdus în oraş tramvaiele trase de cai.

Tot lui Ion Bănescu i se datorează şi amenajarea băilor Mamaia. Proiectul a venit ca urmare a extinderii Portului Constanţa şi a faptului că plaja de la Vii, cum se numea porţiunea de nisip de pe valea portului, nu mai era încăpătoare pentru turiştii care veneau la băi. Accesul la plajă se făcea cu trenul care oprea în Gara Maritimă, actualul sediul al Administraţiei Portului.

„Supărat că lumea nu îi înţelege ideile, Ion Bănescu demontează, într-o noapte, calea ferată şi foloseşte şinele de cale ferată pentru a racorda Mamaia de Constanţa, ştiut fiind faptul că există o distanţă de 9-10 kilometri care separă cele două localităţi. Ion Bănescu a fost un om care a dorit să construiască. A dorit să construiască şi a avut şi şansa să facă dintr-o provincie uitată, de margine a Imperiului Otoman, o provincie infloritoare, o parte a României, dar care trebuia să se lege la ritmurile de creştere ale ţării de atunci”, a adăugat Doina Păuleanu.

Istoricul Stoica Lascu a explicat că sunt numeroase mărturii despre Ion Bunescu care arată că era un primar alături de contribuabili.

„Actualele pieţe - Unirii - pe timpul său s-au reconfigurat modern, aici unde se află şi sediul dvs, Digi şi piaţa Griviţei, puţin mai încolo.Sunt mărturii numeroase că era unul din primarii care realmente era alături de contribuabili. Se scula pe la 5 dimineaţa, făcea rondoul, cum sunt mărturiile, se ducea pe la piaţă,vedea care era mercuriarul şi aşa mai departe”, a explicat istoricul Stoica Lascu.

Multe dintre planurile lui Ion Bănescu mai rezista şi astăzi, semn ca vizionarul edil a reuşit să pună temelii trainice oraşului.

Ion Bănescu s-a născut în 1851 în Roman, Neamț și a murit la vârsta de 58 de ani în Constanța. A fost profesor și avocat. Edilul Constanței în perioada 1905-19087 a studiat la Academia Mihăileană din Iași, a obținut o bursă pentru Berlin, unde a urmat cursuri superioare de drept și litere și cursuri de arheologie și istorie/geografie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri